Vo finále Ligy Majstrov uvidíme nemeckú modernu, Götze nebude hrať

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 10:42 • 2 min
Vo finále Ligy Majstrov uvidíme nemeckú modernu, Götze nebude hrať

LONDÝN - Sobotňajšie finále futbalovej Ligy majstrov 2012/2013 medzi Borussiou Dortmund a Bayernom Mníchov sa uskutoční po siedmy raz v histórii na štadióne vo Wembley (1963, 1968, 1971, 1978, 1992 a 2011). V čisto nemeckom finále útočia "žlto-čierni" na svoju druhú trofej v histórii, bavorský klub triumfoval doteraz v európskej klubovej súťaži číslo jeden štyrikrát.

slovakia

left justify in out

Bayern má renomé najbohatšieho a najúspešnejšieho nemeckého klubu, ktorý v Lige majstrov naposledy triumfoval v sezóne 2000/2001. Omladený Dortmund získal prestížnu trofej v ročníku 1996/1997, pričom v roku 2005 sa klub len s ťažkosťami vyhol finančnému krachu. Bundesliga je tak poslednou zo štyroch najvýznamnejších futbalových súťaží v Európe, ktorá má svoje dvojnásobné zastúpenie vo finále. V roku 2000 bolo finále čisto španielske (Real Madrid - FC Valencia), v roku 2003 talianske (AC Miláno - Juventus Turín) a 2008 zasa anglické (Manchester United - FC Chelsea).

Klub z Vestfálska a Porúria zdvihol na vyššiu športovú úroveň tréner Jürgen Klopp, ktorý prerušil na dve sezóny dominanciu Bayernu, pričom mníchovsky klub sa opäť vrátil na trón minulý mesiac. Futbalisti Bayernu si môžu povedať, že do tretice všetko dobré, pretože vo finále sa predstavia po tretí raz za posledné štyri roky! V sezóne 2009/2010 prehrali s Interom Miláno (0:2) a minulý rok zasa po jedenástkovom rozstrele s FC Chelsea (1:1). Lenže teraz zverenci trénera Juppa Heynckesa majú na dosah treble.

Heynckes, ktorého v lete nahradí bývalý kouč FC Barcelona Pep Guardiola, tak môže skompletizovať zbierku trofejí vrátane Nemeckého pohára len 12 mesiacov potom, čo by iným klubom zlomilo väzy. "To, že sme schopní postaviť sa po takej finálovej prehre z minulého roka dokazuje, že moji hráči sú vyrezaní zo špeciálneho dreva," povedal Heynckes. "Práve preto som presvedčený, že zodvihneme trofej nad hlavy my. Máme neskutočnú mentálnu odolnosť."

Pre niekoľkých hráčov Bayernu môže byť finále poslednou šancou získať významnú európsku trofej. Tvorca hry Bastian Schweinsteiger a kapitán Philipp Lahm majú za sebou úspešnú futbalovú kariéru, ale obaja budú mať čoskoro 30 rokov a šanca získať veľkú trofej im uniká. Francúzsky legionár Franck Ribery a holandský krídelník Arjen Robben už tiež zažili niekoľko finálových zápasov v kariére, ale rozhodne tentoraz už nechcú zostať naprázdno.

Dortmund, ktorý v celej sezóne prehral len v semifinále LM na ihrisku Realu Madrid (2:0), prežíva senzačné tri roky. V roku 2011 získali nemecký primát, v nasledujúcej už oslavovali double a teraz budú bojovať o titul v Lige majstrov. Nečudo, že o hráčov Dortmundu má zrazu záujem väčšina významných európskych klubov, pričom na vrchu zoznamu je poľský útočník Robert Lewandowski.

"Ak by mi niekto pred sezónou povedal, že budeme hrať vo finále, tak by som mu neveril," povedal stredopoliar žlto-čiernych Jakub Blaszczykowski. "Pre nás, hráčov a celý klub, je to veľká udalosť. Nie mnohí z nás mali vôbec šancu hrať v takom finále. Je to vyvrcholenie našej dobrej sezóny v Lige majstrov," dodal poľský reprezentant. 

Entuziazmus 45-ročného trénera Kloppa trochu pribrzdili informácie o zranení Maria Götzeho. Talentovaný futbalista, ktorý v lete paradoxne prestúpi do Bayernu, si poranil stehenný sval ešte v semifinále LM proti Realu Madrid. Za ofenzívneho stredopoliara musel bavorský klub zaplatiť 37 miliónov eur. Menšie zdravotné problémy s členkom má aj stopér Dortmundu Mats Hummels, ktorý by mal však byť do soboty fit.

Pravdepodobné zostavy vo finále LM 2012/2013: 
Borussia Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Kehl, Blaszczykowski, Grosskreutz, Reus - Lewandowski

Bayern Mníchov: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Schweinsteiger, Martinez - Robben, Müller, Ribery - Mandžukič

/Rozhodca: Nicola Rizzoli (Tal.)/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies