Vlastní bankoví díleri údajne okradli SLSP a VÚB o státisíce eur

NETKY.SK • 18 August 2010, 07:23 • 2 min
Vlastní bankoví díleri údajne okradli SLSP a VÚB o státisíce eur

Vlastní bankoví díleri údajne okradli SLSP a VÚB o státisíce eur - Slovensko Vlastní zamestnanci VÚB banky a Slovenskej sporiteľne mali okrádať tieto bankové domy pri obchodovaní s dlhopismi. Informoval o tom dnes internetový portál www.

slovakia

left justify in out

img

Vlastní zamestnanci VÚB banky a Slovenskej sporiteľne mali okrádať tieto bankové domy pri obchodovaní s dlhopismi. Informoval o tom dnes internetový portál www.etrend.sk. Podľa oboch bánk sa díleri mohli týmto spôsobom obohatiť o státisíce eur, podľa TRENDu však môže ísť o podstatne vyššiu sumu presahujúcu 13 miliónov eur.
      Ako prvá odhalila podozrivé transakcie na konci zimy Slovenská sporiteľňa a po následnej kontrole ostatných finančných inštitúcií sa k nim pridala aj VÚB banka. Obidve tvrdia, že by mohlo ísť o obchody z prelomov rokov 2009 a 2010. Kým VÚB hovorí o dvoch veľkých obchodoch, sporiteľňa spomína "zopár obchodov".
      Podozriví bankoví díleri vzájomne obchodovali so štátnymi dlhopismi, s ktorými sa pre ich nízku likviditu robilo len zopár priamych obchodov. Rozdiel medzi oficiálnou nákupnou a predajnou cenu bol teda vysoký. Keďže dobre poznali stratégiu svojich zamestnávateľov, vedeli urobiť také obchody, pri ktorých boli obe banky spokojné a cenný papier získali, respektíve predali pri cene, ktorá bola pre ne akceptovateľná. Nebola to však najlepšia cena, pretože cenný papier medzi nakupujúcim a predávajúcim putoval cez viacero sprostredkovateľov, ktorí vedome či nevedome vniesli do cien hmlu. Rozdiel v cene obchodu sa u nich rozložil, pričom najväčšia časť mala zostať na účte, z ktorého mohli osobne profitovať hlavní aktéri transakcie.
      Prípadom bankových dílerov sa zaoberá aj Česká národní banka (ČNB). Časť obchodov mala totiž smerovať cez českú pobočku jednej z veľkých svetových bánk, ktorú viedol bývalý kolega a priateľ všetkých dotknutých dílerov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies