Vládna strana Likud potvrdila Netanjahua vo funkcii predsedu

NETKY.SK • 1 Január 2015, 08:41 • 2 min
Vládna strana Likud potvrdila Netanjahua vo funkcii predsedu

TEL AVIV - Izraelská vládna strana Likud opäť potvrdila premiéra Benjamina Netanjahua vo funkcii predsedu. Netanjahu tak povedie stranu do marcových predčasných parlamentných volieb. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské médiá.

slovakia

left justify in out

 V stredajších straníckych primárkach mohlo hlasovať skoro 97.000 členov Likudu. Netanjahu (65) v nich čelil len jedinému protikandidátovi, zástupcovi konzervatívneho krídla strany a podporovateľovi osadníkov Dannymu Danonovi (43). 
     

Po zrátaní zhruba 60 percent odovzdaných hlasov získal úradujúci šéf strany približne 76-percentnú podporu. Za jeho vyzývateľa hlasovalo len 19 percent straníkov, zatiaľ čo päť percent neodovzdalo hlas žiadnemu z kandidátov. Celkovo sa na primárkach zúčastnilo 55 percent členov Likudu.
     

Dannon už prostredníctvom médií zablahoželal k víťazstvu Netanjahuovi, ktorý bol vopred považovaný za jasného favorita volieb. 
     

Izraelský parlament začiatkom decembra veľkou väčšinou hlasov schválil vlastné rozpustenie, aby otvoril cestu predčasným voľbám. Stredopravá vládna koalícia, ktorá sa ujala moci len v marci 2013, sa predtým rozpadla v dôsledku početných sporov, okrem iného okolo rozpočtu či zákona oficiálne vyhlasujúceho Izrael za židovský štát.
     

Prieskumy pred voľbami vypísanými na 17. marca signalizujú tesný súboj pravicového Likudu s volebnou koalíciou ľavicovej Strany práce a liberálneho hnutia Hatnua exministerky spravodlivosti Cipi Livniovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies