Katastrofický stav nemeckých ozbrojených síl

NETKY.SK • 31 Január 2019, 11:27 • 2 min
Katastrofický stav nemeckých ozbrojených síl

Nemecký Bundeswehr bol niekedy najsilnejšou armádou NATO na európskom kontinente a teraz jeho bojovníci sú nútení požičiavať si navzájom obrnené vesty a žiadať o civilnú dopravu na presun. Parlamentná správa zverejnená 29. januára odhaľuje nepríjemné skutočnosti.

slovakia

left justify in out

29. januára 2019 sa na webovej stránke televíznej a rozhlasovej spoločnosti Deutsche Welle objavil materiál, ktorý ukázal situáciu núdzového stavu Bundeswehru. Podľa parlamentnej správy, ktorá bola vyhlásená v ten istý deň, najakútnejším problémom v súčasnosti je nedostatok vybavenia. Predovšetkým technického vybavenia – menej ako polovica vojenských tankov, lodí, lietadiel a vrtuľníkov je v prevádzke.

 

Dochádza ku katastrofickému nedostatku náhradných dielov a súčiastok, nedostatočnému výkonu opravárskych podnikov a nedostatočná odborná príprava personálu. Nepomáha ani zvyšovanie finančných prostriedkov – plánované nákupy sa spomalili takmer na nulu nadmerne neohrabanou byrokraciou.

     
Toto sa deje na pozadí pretrvávajúceho nedostatku personálu. Počet dobrovoľníkov, ktorí sa zapisujú do služby, klesá z roka na rok. Predovšetkým je nedostatok špecialistov – najmä lekárov, počítačových vedcov, dodávateľov atď.

      
Opoziční poslanci osobitne zaznamenali výrazný pokles morálky vojenského personálu. V poslednom čase sa prudko zvýšili radikálne pravicové nálady, vzrástol počet prípadov sexuálneho obťažovania. Úradníci Bundeswehru, tieto vyhlásenia však vyvracajú a tvrdia, že nie je všetko tak desivé.

      
Nemecká ministerka obrany Ursula von der Lyayen je optimistická. Podľa nej sa ozbrojené sily "pohybujú správnym smerom" a rýchlo sa modernizujú, takže veľmi skoro všetky zistené nedostatky budú prekonané.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies