Vláda schválila dohodu s Ukrajinou o uznávaní dokladov o vzdelaní

NETKY.SK • 4 December 2013, 10:59 • 2 min
Vláda schválila dohodu s Ukrajinou o uznávaní dokladov o vzdelaní

BRATISLAVA – Študenti by to mali mať po novom jednoduchšie, keď absolvujú strednú školu na Ukrajine a pokračovať by chceli vo vysokoškolskom vzdelávaní na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Vláda schválila návrh na uzavretie dohody medzi naším kabinetom a Kabinetom ministrov Ukrajiny o akademickom vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní, ktorá má slúžiť na to, aby študenti mohli pokračovať v ďalšom štúdiu v oboch štátoch.

Dohoda stanovuje, ktoré doklady o strednom či vysokoškolskom vzdelávaní vydané našimi školami sú rovnocenné s tými, ktoré vydajú na Ukrajine. Rovnocenné sú podľa dohody napríklad slovenské doklady o ukončení vzdelania na gymnáziu či strednej odbornej škole a ukrajinské doklady o ukončení úplného všeobecného stredoškolského vzdelania. Ich držitelia tak môžu pokračovať v štúdiu v druhej krajine. Rovnako dohoda upravuje rovnocennosť bakalárskych diplomov. Slovenská republika tiež na základe dohody s Ukrajinou bude uznávať doklady o ukončení vysokoškolského vzdelania a naopak, čo študentom umožní pokračovať aj v treťom stupni vysokoškolského vzdelávania v susednom štáte. Vysoké slovenské či ukrajinské školy tiež môžu navzájom uznávať študentom obdobia štúdia, vykonané skúšky, zápočty a prax. 

Dohoda, ktorú dnes schválila vláda SR, je podkladom na zjednodušenie súčasného procesu vzájomného uznávania dokladov. Ako sa uvádza v predkladacej správe, Slovensko malo veľmi dobré skúsenosti s Ukrajinou v oblasti využívania dohody o vzájomnom uznávaní dokladov. Zmluvu sme ale museli vypovedať 1. mája 2004 pri našom vstupe do Európskej únie. Dohoda totiž nebola v súlade s právom EÚ v oblasti uznávania dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií. Slovenský minister zahraničných vecí má teraz podľa uznesenia vlády vykonať opatrenia, aby dohoda nadobudla platnosť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies