Vláda pozastavila program ničenia plantáží koky

NETKY.SK • 19 August 2011, 12:53 • 2 min
Vláda pozastavila program ničenia plantáží koky

Vláda pozastavila program ničenia plantáží koky

slovakia

left justify in out

img

Peruánska vláda dočasne pozastavila program ničenia plantáží koky, ktorá slúži na výrobu kokaínu. Ministerstvo vnútra rozhodnutie oznámilo v stredu. Dôvodom je prehodnotenie a zmena protidrogových programov.
      Správa prekvapila a znepokojila USA, ktoré sa v rámci širšej vojny proti drogám roky snažia obmedziť pestovanie koky v Peru. Podľa OSN je Peru najväčší producent koky a druhý najväčší producent kokaínu po Kolumbii, ktorú však môže prekonať.
      "Pracujeme na tom, ako presmerovať naše aktivity," vyhlásil minister vnútra Óscar Valdés. Povedal, že ničenie plantáží sa obnoví "veľmi skoro." Vláda sa však chce zamerať na "frontálny útok proti obchodovaniu s drogami" - zatýkanie najväčších obchodníkov a prerušenie dodávok látok používaných pri výrobe kokaínu, dodal.
      Americkú veľvyslankyňu v Peru Rose Likinsovú rozhodnutie zjavne prekvapilo. "Stále som nedostala úplné vysvetlenie toho, čo sa stalo," povedala po stretnutí s predsedom peruánskeho Kongresu. "Bolo by lepšie, keby ma o tom informovali vopred."
      Prerušenie programu ničenia koky prišlo v čase, keď nový ľavicový prezident Ollanta Humala reorganizuje vládny protidrogový tím.
      Humala, bývalý dôstojník armády, vyhlásil, že s USA bude tesne spolupracovať v boji proti výrobe kokaínu. Tiež povedal, že k tomuto úsiliu by mali prispieť aj krajiny, kam sa kokaín vyváža.
      Humala však začiatkom mesiaca vyvolal kritiku pre vymenovanie Ricarda Soberona za šéfa protidrogovej agentúry. Soberon ako právnik zastupoval poslanca z prezidentovej strany, ktorý má tesné vzťahy s pestovateľmi koky. Mnohí tvrdia, že koku pestujú pre tradičné využitie v stravovaní alebo pri náboženských obradoch. Podľa expertov na drogy sa však 90 percent peruánskej koky spracúva na kokaín.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies