Vláda o štyri mesiace zakáže súkromné bezpečnostné firmy

NETKY.SK • 17 August 2010, 07:07 • 2 min
Vláda o štyri mesiace zakáže súkromné bezpečnostné firmy

Vláda o štyri mesiace zakáže súkromné bezpečnostné firmy

slovakia

left justify in out

img

Afganský prezident Hamíd Karzaj žiada, aby všetky zahraničné a domáce súkromné bezpečnostné firmy ukončili činnosť v krajine do konca roka. Oznámil to dnes jeho hovorca.
      "Vláda Afganistanu rozhodla, že bezpečnostné firmy musia odísť. Stane sa to v priebehu najbližších štyroch mesiacov," povedal Vahíd Umar na tlačovej konferencii v Kábule.
      Na súkromné bezpečnostné firmy sa pri ochrane diplomatov a konvojov značne spolieha americká vláda. Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA novinárom povedal, že Washington rozhodnutie Karzaja skúma. Zdôraznil však potrebu súkromných firiem, pokým nebude afganská vláda vo väčšej miere schopná zaisťovať bezpečnosť.
      "Momentálne sa domnievame, že je stále potrebné, aby v Afganistane pôsobili súkromné bezpečnostné spoločnosti," povedal hovorca. "Určite súhlasíme, že časom by táto úloha mala prejsť na vládu Afganistanu."
      Afganskí predstavitelia opakovane uvádzajú, že bezpečnostné firmy pracujúce mimo dohľadu Kábulu oslabujú autoritu štátu. Obviňujú ich tiež zo zapletenia do ozbrojených lúpeží a únosov.
      "Nie je to o regulácii aktivít súkromných bezpečnostných spoločností, je to o ich prítomnosti, o spôsobe, akým fungujú v Afganistane a o tom, ako sa z nich stali ozbrojené sily alternatívne voči vláde Afganistanu," povedal Umar.
      Zákaz činnosti súkromných bezpečnostných firiem v Afganistane by sa mal dotknúť ich približne 40.000 zahraničných a domácich pracovníkov. Afganských strážcov plánuje vláda v Kábule naverbovať ako policajtov a vojakov.
      Podľa americkej armády pracuje pre USA v Afganistane okolo 26.000 zamestnancov súkromných bezpečnostných spoločností, z nich 19.000 spolupracuje s armádou.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies