Vláda nebude šetriť, chystá sa zvyšovať dane

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:32 • 2 min
Vláda nebude šetriť, chystá sa zvyšovať dane

Vláda nebude šetriť, chystá sa zvyšovať dane

slovakia

left justify in out

img

Tvrdeniami o rozvrátených verejných financiách sa nová vláda snaží len vytvoriť si alibi pre svoju neschopnosť. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) buď nevie, čo robiť, alebo nevie, ako svoje zámery vysvetliť koaličným partnerom a občanom SR. V rámci rozpravy k programovému vyhláseniu vlády to vyhlásil exminister financií a poslanec najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Ján Počiatek.
      Nová vláda podľa neho nepríde so žiadnym zásadným šetrením v oblasti výdavkov a svoj konsolidačný plán realizujú tým, že zvýšia dane, najmä DPH. "Vláda sa podľa mňa chystá dokonať grandiózny podvod na voličoch. Nemá žiadne zázračné riešenie, nielen že nebude šetriť, bude míňať viac ako toľko kritizovaná bývalá vláda, nebude znižovať, ale zvyšovať dane, prenesie záťaž na občanov a nezavedie odvodový bonus," vymenoval svoje výhrady Počiatek.
      Predkladaný vládny program je podľa neho predovšetkým málo konkrétny a vôbec nepopisuje spôsob, ako realizovať sľubovanú konsolidáciu verejných financií. "Je to len príbeh o tom, ako sa vykrútiť z veľkolepých predvolebných sľubov. Najväčšou záhadou pre mňa zostáva, ako chcete tento príbeh predať investorom a trhom, tých neobalamutíte tak ľahko, ako ste obalamutili voličov," dodal exminister financií.
      Mikloš ešte v utorok na finančnom parlamentnom výbore zdôraznil, že programové vyhlásenie vlády je dokument, ktorý má predstaviť len strategické ciele vlády na celé štvorročné volebné obdobie. V oblasti verejných financií je to záväzok znížiť do roku 2013 ich deficit na úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) požadovanú európskymi rozpočtovými pravidlami. Neobsahuje preto konkrétne opatrenia, ktorými sa táto konsolidácia dosiahne.
      Jediným konkrétnym cieľom, ktorý šéf rezortu financií už predstavil, je plán znížiť deficit v budúcom roku o 2,5 % HDP alebo 1,7 miliardy eur. Konkrétny výsledok verejných financií v roku 2011 však podľa neho závisí od výsledku tohto roka. Pokiaľ by teraz vláda už nič neurobila, môže verejný schodok v tomto roku dosiahnuť až 8 % HDP, upozornil Mikloš.
      Zníženie deficitu v spomínanom rozsahu prinesú opatrenia na strane príjmov a výdavkov, ktoré minister financií chce predstaviť v septembri. Podľa vlastných slov však o nich nebude informovať predtým, ako sa prediskutujú a dohodnú na politickej úrovni medzi koaličnými partnermi. Šetrením výdavkov by sa mali usporiť asi dve tretiny zo spomínanej sumy, zvyšnú časť rezort financií plánuje získať na strane príjmov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies