Láska k zvieratám lieči, tvrdia odborníci

NETKY.SK • 13 Február 2020, 12:39 • 2 min
Láska k zvieratám lieči, tvrdia odborníci

Rôzne typy animoterapie, teda liečby s pomocou zvierat, dokážu komplexne ovplyvniť telesné aj duševné zdravie človeka. Majú tiež pozitívne sociálne, psychologické a edukačné pôsobenie, ovplyvňujú napríklad emócie, schopnosť koncentrácie či sebadôveru.

slovakia

left justify in out

Liečba s pomocou koní

"Na Slovensku je najrozšírenejšia hipoterapia - liečba s pomocou koní. Starostlivosť o ne je tiež formou terapie a samotné jazdenie má zase význam pri pacientoch s poruchami pohybového systému, napríklad chabým držaním tela," povedal pre  rehabilitačný lekár Karol Hornáček, ktorý bol 20 rokov predsedom Slovenskej hipoterapeutickej asociácie. "Prispôsobovaním sa pohybu chrbta koňa sa upravuje držanie tela pacienta a svalová nerovnováha. Posilňujú sa oslabené svaly a predlžujú sa skrátené," vysvetlil. Hipoterapia sa podľa neho najčastejšie využíva u pacientov s detskou mozgovou obrnou, sklerózou multiplex či psychickými problémami. Vhodná je i pre pacientov po cievnych mozgových príhodách alebo po úrazových poškodeniach mozgu a miechy.

 

 

Canisterapia

Pri rôznych typoch zdravotného postihnutia má uplatnenie aj canisterapia, pri ktorej pomáhajú psy. "Tiež sa využíva napríklad u pacientov s DMO. Pacienti, väčšinou malé deti, sa napolohujú na psov, z ktorých sála teplo a pokoj. Deti sa uvoľnia a znižuje sa ich svalové napätie," priblížil Hornáček. Vďaka tejto terapii sa deťom zlepšuje hrubá motorika, držanie tela a tým, že psa napríklad hladkajú, aj jemná motorika. "Dieťaťu sa uvoľní ruka s prstami a potom môže ľahšie vykonávať aj rôzne denné aktivity. Lepšie sa naje, píše a zvláda iné činnosti,“ dodal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa canisterapia bela (@canisterapiabela),

 

Delfíny na Kryme

Veľmi užitočná je podľa neho tiež delfínoterapia, ktorú slovenské deti využívajú napríklad na Kryme. "Delfíny, podobne ako kone, majú podporný stimulačný efekt na pohybový systém a vertikalizáciu pacienta. Voda tiež nadľahčuje, čo uľahčuje vykonávanie niektorých pohybov," hovorí rehabilitačný lekár. Ďalším typom animoterapie je felinoterapia, teda liečba s mačkami.

 

img

 

Pocit samoty a animoterapia

"Na animoterapiu sa treba pozerať aj v širšom rozmere. Predovšetkým v ekonomicky rozvinutých krajinách sa u obyvateľstva zvyšuje pocit samoty, keďže sa vytratili viacgeneračné rodiny žijúce kedysi spoločne v jednom obydlí," rozpráva Hornáček. "Ľudia žijú často sami vo veľkých mestách a zvieratá preberajú spoločenskú funkciu iných ľudí," dodáva. Podľa odborníka zlepšujú náladu a nútia človeka chodiť pravidelne von z uzavretého priestoru bytu, keď ide s domácim miláčikom na vychádzku alebo kúpiť mu jedlo. Tým sa podporuje jeho srdcovocievny, dýchací, imunitný a predovšetkým pohybový systém a človek sa tiež učí pravidelnosti a zodpovednosti. "Terapeuticky v istých hraniciach však môžu pôsobiť aj iné malé zvieratá, škrečky, morčatá, králiky a podobne" dodal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzka Slabá (@zuz.sky.destiny),

 

Zvieratá v nemocniciach

Animoterapia sa využíva napríklad v domovoch sociálnej starostlivosti a v niektorých krajinách aj v nemocniciach. "Napríklad počas vizity sprevádza lekára pes. Podľa vykonaných štúdií sa na oddeleniach, kam s ním chodil, znížila spotreba liekov proti bolesti, na podporu spánku a podobne," hovorí lekár. Človek totiž podľa neho vďaka zvieratám nepociťuje svoje ťažkosti tak intenzívne. Pozitívne emócie a pohyb môžu ovplyvniť aj iné funkcie ľudského organizmu, napríklad upravujú peristaltiku čriev, stereotyp dýchania a ďalšie.

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona