REPORTÁŽ „Materské znamienko je vlastne porucha,“ hovorí plastický chirurg Regan Belovič

NETKY.SK • 5 Marec 2022, 07:00 • 2 min
REPORTÁŽ „Materské znamienko je vlastne porucha,“ hovorí plastický chirurg Regan Belovič

Ako si ho predstavujete? Vyzerá ako klinček alebo ako šošovička? A čo taká tuková hrčka? Je rovnako nebezpečné ako „pokazené“ znamienko? Priveľa otázok? Nech sa páči, tu sú odpovede.

slovakia

left justify in out

 

Plastického chirurga MUDr. Regana Beloviča sme navštívili v jeho bratislavskej ambulancii. Hoci bolo len niečo po desiatej ráno, za sebou mal už niekoľko zákrokov. My sme sa tentoraz zamerali na materské znamienka a lipómy, ľudovo tukové hrčky. Doktor Belovič pripomenul aj aterómy, ktoré si mnohí pletú s lipómami. Navonok vyzerajú podobne, ale...

 

„Lipóm je uzol tukového tkaniva benígneho charakteru a má tendenciu rásť pomaly, často niekoľko mesiacov alebo rokov. Aterómy sú zase upchaté mazové žliazky, ktoré vedia tiež narásť do slušných rozmerov, avšak pomerne rýchlo. Ak jedno či druhé človek zanedbá a príde s útvarom veľkým ako holubie vajce, je zákrok oveľa zložitejší,“ vysvetlil.

 

img

Proces vyberania lipómu. MUDr. Belovič si vyznačil jeho lokalizáciu bodkami.

 

 

Čiže aj v tomto prípade platí, že čím je znamienko či tukový nádorček menší, tým ľahšie sa ho zbavíte. A ktoré obdobie roka je na ich odstránenie najvhodnejšie?

 

„Drobné kožné a podkožné útvary je možné v princípe riešiť celý rok, ale v pooperačnom období treba splniť určité podmienky, aby sa to zahojilo a tieto podmienky sa ľahšie spĺňajú od septembra do mája,“ odporúča odborník. Lebo podobné zákroky sa prácou chirurga nekončia.

 

img

Pacient dostal „umŕtvovaciu“ injekciu.

 

„Operácia je len 30% úspechu, 70% tvorí pooperačná starostlivosť. Všetko závisí od stehov; na tvári, koža ktorej je tenká, ich nechávame 7 dní, na chrbte, kde je koža hrubšia, 10 až 14, a pri iných typoch aj tri týždne,“ objasňuje postup.

 

img

Po vybratí lipómu nasledujú stehy.

 

Kým má pacient stehy, platí pravidlo – nezapotiť, nenamočiť, nezapariť, nešportovať. Po vybratí stehov nasleduje proces vyzrievania jazvy, ktorý môže trvať od 6 do 17 mesiacov. Takže ak chcete ísť v lete napríklad k moru, musíte absolvovať zákrok čo najskôr, pretože hojacim sa jazvám slnko veru neprospieva.

 

Ak vám sledovanie drobnej operácie nerobí problémy, ponúkame priebeh celého zákroku vo videu.

 

 

Pozrite si náš rozhovor s MUDr. Belovičom, v ktorom sa dozviete, prečo je materské znamienko porucha a lipóm nádorček, akými rôznymi spôsobmi sa dajú odstrániť či akú patáliu môže lipóm niekedy spôsobiť!

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE Nemýľme si pojmy! Inhalovanie nie je naparovanie

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona