Vláda bude rokovať o domácom väzení aj o pravidlách pre knižnice

NETKY.SK • 7 Január 2015, 09:03 • 2 min
Vláda bude rokovať o domácom väzení aj o pravidlách pre knižnice

BRATISLAVA - Vláda sa po sviatočnej prestávke stretne dnes na prvom tohtoročnom rokovaní. Podľa programu ministrov čaká 27 bodov. Minister spravodlivosti Tomáš Borec bude u kolegov hľadať podporu pre nový zákon, ktorý upravuje používanie elektronických náramkov a aj ďalších technických prostriedkov predovšetkým pri treste domáceho väzenia.

slovakia

left justify in out

Rezort spravodlivosti plánuje spustiť pilotne projekt elektronického monitoringu osôb už od polovice roka. Norma umožní zvýšiť aj ochranu obetí domáceho násilia. Efektívnejšie bude možné obmedzovať výtržníctvo na spoločenských podujatiach a chrániť vybrané lokality pred páchateľmi trestných činov.

Nové pravidlá pre knižnice na Slovensku má priniesť zákon, ktorý predloží minister kultúry Marek Maďarič. Navrhovaný nový zákon o knižniciach v porovnaní so súčasne platným zákonom "komplexnejšie a progresívnejšie rieši problematiku vytvorenia moderného a efektívneho knižničného systému," tvrdí ministerstvo v dôvodovej správe. Ministerstvo v návrhu definuje medzi iným základnú knihovnícku terminológiu, podmienky zakladania knižníc, úlohy jednotlivých typov knižníc a viaceré odborné činnosti knižníc. Tiež spresňuje postupy pri vyhlasovaní dokumentu alebo súboru dokumentov za historický knižničný dokument a historický knižničný fond. V záujme ochrany takýchto dokumentov ministerstvo navrhuje zakázať ich trvalý vývoz a umožniť len dočasný vývoz historických dokumentov.

 

Ministerstvo životného prostredia vláde predkladá novelu zákona o ochrane pred povodňami. Ak by bol predložený zákon schválený, štátne orgány a orgány samosprávy už nebudú zodpovedať za škody, ktoré občanom vzniknú následkom povodní. Zodpovednosť štátnych orgánov a samospráv za škody vzniknuté pri povodniach bude po novom uznaná iba v prípade, že vznikli následkom protipovodňových zabezpečovacích alebo záchranných prác. Podľa navrhovaných zmien bude možné získať finančnú kompenzáciu za povodňou poškodené alebo zničené obydlia iba v prípade, že majiteľ disponuje právoplatným kolaudačným rozhodnutím alebo stavebným povolením. O finančných príspevkoch pre povodňami poškodených občanov rozhodne vláda. Novela takisto zavádza povinnosť občanov nahlásiť riziko vznikajúcej povodne na číslo integrovaného záchranného systému 112. 

 

Slovensko podporí na svojom území v rokoch 2015 až 2020 rozvoj geologických parkov. Uvádza sa to v dokumente nazvanom Aktualizácia Koncepcie geoparkov SR, ktorý je tiež na programe rokovania. Zriaďovanie geologických parkov podľa dokumentu prispieva k ochrane prírody a zachovávaniu prírodného dedičstva a tiež podporuje vzdelávanie a výskum. Na Slovensku momentálne fungujú tri geoparky, konkrétne Geopark Novohrad – Novográd, Banskobystrický geopark a Banskoštiavnický geopark, pričom Geopark Novohrad - Novográd je členom Európskej siete geoparkov (EGN) ako aj Globálnej siete geoparkov (GGN). Potenciál stať sa geoparkom však majú podľa dokumentu aj ďalšie lokality na Slovensku, napríklad Sandberg - Pajštún, Medzev - Jasov, Silická planina, Solivar – Dubník alebo Súľov - Manín. Okrem zachovávania geologického dedičstva, vzdelávania napríklad prostredníctvom náučných chodníkov a podpory výskumu majú geologické parky potenciál aj pre turistický ruch. 

 

Ochrane, podpore a rozvoju tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku je venovaná Koncepcia starostlivosti o tradičnú ľudovú kultúru do roku 2020, ktorá bude tiež predmetom rokovania ministrov. Na programe vlády je aj ďalší materiál z rezortu kultúry Akčný plán na roky 2015 – 2017 k Stratégii rozvoja kultúry Slovenskej republiky na roky 2014 – 2020. Východiskom stratégie ako aj akčného plánu, ktorý ju má naplniť cez konkrétne úlohy, je skutočnosť, že kultúra je na jednej strane závislá od štátu a ekonomiky, na strane druhej práve kultúra vplýva na kvalitu štátu a vie dať ekonomike silný impulz a zvýšiť jej konkurencieschopnosť. Zdôraznil to šéf rezortu kultúry Marek Maďarič v novembri počas workshopu k návrhu akčného plánu stratégie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies