Víťazom parlamentných volieb v Belize je opäť strana premiéra Deana Barrowa

NETKY.SK • 5 November 2015, 10:08 • 2 min
Víťazom parlamentných volieb v Belize je opäť strana premiéra Deana Barrowa

BELMOPAN - Rekordné tretie funkčné obdobie čaká belizského premiéra Deana Barrowa. Jeho Zjednotená demokratická strana (UDP) totiž v stredajších predčasných voľbách získala jednoznačnú parlamentnú väčšinu.

slovakia

left justify in out

Barrow vyhlásil dátum volieb koncom septembra, vyše roka pred ich oficiálnym termínom, pod tlakom opozičných politikov a obáv z ohrozenia tzv. venezuelských dotácií pre štátny rozpočet, informovala agentúra Reuters.

 

"Je to veľkolepé víťazstvo," reagoval 64-ročný Barrow na údaje volebnej komisie.

 

Na základe výsledkov z väčšiny spomedzi 31 volebných okrskov skončil na druhom mieste hlavný opozičný subjekt Zjednotená ľudová strana (PUP).

 

Mnoho oprávnených voličov tejto stredoamerickej krajiny s 350.000 obyvateľmi však hlasovanie ignorovalo argumentujúc, že podstatná zmena nepríde s víťazstvom ani jednej z oboch najväčších politických strán.

 

Belize čelí dlhodobému územnému sporu s Guatemalou, ktorá si nárokuje značnú časť jej územia. Záležitosť opäť otvoril počas svojej predvolebnej kampane novozvolený guatemalský prezident Jimmy Morales.

 

Morales v prípade svojho úspechu prisľúbil, že Guatemala získa späť časť územia Belize, o ktorom sa predchádzajúca guatemalská vláda vyjadrila, že ho pred niekoľkými storočiami legálne zdedila po španielskych kolonizátoroch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies