Vietnamského politického blogera Nguyen Van Haia prepustili z väzenia

NETKY.SK • 22 Október 2014, 08:32 • 2 min
Vietnamského politického blogera Nguyen Van Haia prepustili z väzenia

HANOJ - Jedného z najznámejších vietnamských politických blogerov Nguyen Van Haia prepustili z väzenia a vyhostili do Spojených štátov. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie jeho manželky. Informáciu potvrdilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Hai, ktorý publikoval pod pseudonymom Dieu Cay, je zakladateľom občianskej skupiny Klub slobodných novinárov. Písal o citlivých otázkach vietnamskej politiky vrátane úplatkárstva a územných sporov s Čínou. V roku 2012 ho odsúdili na 12 rokov odňatia slobody za vykonávanie "protištátnej propagandy".

 

Jeho syn Nguyen Tri Dung začiatkom mesiaca uviedol, že očakáva prepustenie svojho otca, pretože úrady po prvý raz povolili u neho návštevu diplomatovi z americkej ambasády. Dung sa domnieva, že Haiovo prepustenie súvisí s čiastočným zrušením zbrojného embarga uvaleného na Vietnam zo strany Washingtonu.
      

"Viem, že vietnamská vláda nespraví nič bez toho, aby z toho nemala osoh," povedal Dung. Ľudskoprávne organizácie prepustenie Nguyen Van Haia privítali. Podľa Výboru na ochranu novinárov (VON) zostáva vo vietnamských väzniciach ešte najmenej 17 ďalších žurnalistov, väčšinou spisovateľov píšucich na internete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies