Viete nájsť na mape Severnú Kóreu? Väčšina Američanov to nezvládne, Slováci sú lepší

NETKY.SK • 14 December 2017, 13:14 • 2 min
Viete nájsť na mape Severnú Kóreu? Väčšina Američanov to nezvládne, Slováci sú lepší

BRATISLAVA - Slováci príliš neovládajú politické reálie a mladých politika nezaujíma. Aj tak však vychádzajú z niektorých prieskumov lepšie ako Američania.

slovakia

left justify in out

Z  prieskumu Sociálna analýza Slovenska, ktorý realizoval Inštitút strategických analýz Slovenskej akadémie vied (SAV), vyplýva, že až 26 percent ľudí vo veku 18 až 24 rokov domácu politiku vôbec nesleduje. Táto časť mladých ľudí si články o slovenskej politike v tlači alebo na internete prečíta asi raz za týždeň.

 

Na druhej strane, dôležitú úlohu u nich hrajú sociálne siete. V danej vekovej kategórií až 65 % respondentov uviedlo, že na sociálnej sieti Facebook strávi viac ako hodinu denne. „Samozrejme vieme, že mladí sú na internete, na druhej strane dominancia Facebooku je dramatická," povedal vedúci inštitútu Juraj Draxler.

Prieskum sledoval aj to, ako ľudia chápu základné politické reálie. Napríklad 23,5 percenta respondentov si nesprávne myslelo, že prezident môže predkladať Národnej rade SR na schválenie zákony a viac ako 50 percent opýtaných vedelo, že Európska únia má 28 členských štátov.

 

Najlepšie neobstáli ani otázky týkajúce sa geografie. Väčšina respondentov si myslela, že Nemecko je rozlohou väčšie ako Francúzsko a len polovica vedela nájsť na mape sveta Severnú Kóreu. Podľa slov Juraja Draxlera sú však Slováci na tom lepšie ako napríklad Američania. Tam v podobnom prieskume našlo túto krajinu na mape iba 36 percent ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies