Viete, čo škodí rovnako ako fajčenie? Týka sa to väčšiny z nás, no zmena bude náročná!

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 11:44 • 2 min
Viete, čo škodí rovnako ako fajčenie? Týka sa to väčšiny z nás, no zmena bude náročná!

Existuje aj oveľa menej nápadný "zabijak" než je fajčenie.

slovakia

left justify in out

Moderná doba a technológie priniesli ľuďom do života veľké množstvo zmien. Nie všetky ale boli prospešné. Vďaka vymoženostiam, ktoré dnes máme dostupné, už nie sme nútení vykonávať mnohé, pred tým bežné, aktivity. Ráno nasadneme do auta, odvezieme sa do práce, nastúpime do výťahu, zasadneme za stôl, obed si necháme doviezť až do kancelárie, po ôsmich hodinách sa pár krokmi presunieme do výťahu, následne do auta a vystúpime v garáži svojho domu. Veľkú väčšinu dňa presedíme. Práve to môže mať mimoriadne negatívny dopad na naše zdravie. Podľa viacerých štúdií, ktoré sa v tejto oblasti za posledné roky realizovali, je sedenie rovnako škodlivé ako fajčenie.

 

Každodenné sedenie, ktoré je dlhšie než tri hodiny zvyšuje riziko úmrtia o 3,8 percenta. Prispieva tiež k vzniku rôznych nepríjemných zdravotných komplikácii. Spája sa najmä so srdcovo-cievnymi ochoreniami, cukrovkou, slabnutím svalov a kostí, ale aj rakovinou hrubého čreva. Dokonca sa preukázalo aj zhoršenie funkcie mozgu.

 

Štúdia profesora Franciska Lópeza-Jiméneza z Kliniky Mayo v americkom Rochesteri preukázala, že sedenie má dopad aj na spotrebu kalórii. Dospel k zisteniu, že pokiaľ by sme denne sedeli len približne hodinu, spotrebovali by sme toľko kalórií, ktoré by sa vyrovnali 300 gramom cestovín, prípadne kilogramu jabĺk. Ročne by tak došlo k úbytku hmotnosti až o 2,5 kilogramu a to bez akéhokoľvek iného obmedzenia. Pri státí totiž zapájame veľké množstvo svalov, čo si však ani neuvedomujeme. Dlhodobé státie sa však neodporúča ľuďom s kŕčovými žilami.

 

To, že celodenné sedenie nám neprospieva si zrejme uvedomuje takmer každý z nás. Typ práce však často inú možnosť ani nepripúšťa. Pokiaľ ste teda nútení pracovať v sede, je dobré vykompenzovať si to pohybom v popoludňajších hodinách, kedy si doprajete dlhú prechádzku alebo inú fyzickú aktivitu. Pokiaľ máte možnosť, prejdite sa viackrát aspoň na minútku i v priebehu pracovného času. Pomôže to aj vášmu mentálnemu výkonu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies