Viete, čo čaká nezaočkované deti v škole?

NETKY.SK • 29 Júl 2021, 15:08 • 2 min
Viete, čo čaká nezaočkované deti v škole?

Blíži sa začiatok školského roka. Rodičia, viete aké podmienky budú v školách platiť pre nezaočkované deti?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Odborníci spolu s ministerstvami aktuálne riešia, za akých podmienok vpustia deti do školských lavíc. COVID automat sa totiž zmení. Bude sa rýchlejšie sprísňovať a covid pas sa bude vyžadovať už od žltej fázy. Nový automat bude upravovať takmer tie isté prevádzky a služby, ktoré upravuje starý automat. Na tlačovom brífingu sme počuli sľub, že školy už níkdy celoplošne nezatvoria.

 

img

 

Súvisiaci článok: Je to tu! Parlament schválil novelu zákona zvýhodňujúcu očkovaných

 

Podľa nového COVID automatu by sme mali začať využívať samotesty. „Deti sa otestujú samy tak ako v Rakúsku, bezplatne a samy v škole,“ povedal ešte počas víkendu predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

 

Koaličné strany mali pôvodne v pláne dohodu, ktorá by znamenala, že štát bude meačne uhrádzať 2 PCR testy. Nakoniec sa však dohodli, že samotesty, ktoré vieme nakúpiť za približne 3,50 eura, budú najlepším riešením.  

 

„Každý občan si ho vie urobiť sám, aj dieťa, a počkať na výsledok testu, tak to bude lacnejšie o toľko, že si môžeme dovoliť uhrádzať tieto testy. Ľudia sa budú môcť otestovať priamo u zamestnávateľa, máme dostatok testov v skladoch,“ uviedol Milan Krajniak. Dodal,  že rovnako budú poskytované aj na pracoviskách.

 

img

 

Nový čas uviedol, že rezort školstva "je na detaily zatiaľ skúpy". „Rezort školstva pripravuje a tvorí plán otvorenia škôl v nastávajúcom školskom roku, ktorý bude predstavený v auguste,“ napísal rezort v stanovisku.

 

Minister zdravotníctva uviedol na sobotňajšom tlačovom brífingu, že testovanie bude závisieť aj od úrovne zaočkovanosti daného okresu a od zaočkovanosti kategórie 50+, to bude kritérium, ktoré bude tieto opatrenia zjemňovať. Lengvarský dodal, že očkovanie stále považuje za prioritu a percento zaočkovanosti treba zvýšiť.

 

img

 

Systém samotestovania už fungoval aj v susedných krajinách. Podľa epidemiologičky Henriety Hudečkovej ho robili v Česku už od 6 rokov. „Deti si vytreli noštek, výter sa ponoril do roztoku, ten nakvapkali do testu a o 15 minút mala pani učiteľka výsledok. Toto by sa malo robiť minimálne raz za týždeň,“ povedala pre Nový Čas Hudečková.

 

A čo deti, ktoré rodičia nedajú ani zaočkovať, ani otestovať?

Z právneho hľadiska nemožno týmto deťom uprieť právo na vzdelanie. „Neprimeranými zásahmi do práva na vzdelanie, prípadne úplné obmedzenie prístupu k vzdelaniu by zrejme bolo v rozpore s Ústavou SR. Prístup k online výučbe by preto mal byť zachovaný aj pre netestovaných a neočkovaných žiakov,“ dodal pre Nový čas právnik Róbert Bános. Povedal tiež, že  každý má Ústavou SR garantované právo na vzdelanie a na prístup k vzdelávaniu, ktorý by nemal byť žiakom upretý. "Z uvedeného dôvodu predpokladám, že na túto situáciu pravdepodobne bude ešte reagovať nejaká vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, keď sa pre týchto žiakov zavedenie dištančné vzdelávanie," dodal.

 

img

 

Neprimerané zásahy do práva na vzdelanie, či úplné obmedzenie prístupu k vzdelaniu by tak zrejme bolo v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Prístup k online výučbe by preto mal byť zachovaný aj pre netestovaných a neočkovaných žiakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies