VIDEO Platy poslancov porastú o jedno euro! Ako vníma zmrazovanie platov analytik?

NETKY.SK • 5 December 2017, 14:19 • 2 min
VIDEO Platy poslancov porastú o jedno euro! Ako vníma zmrazovanie platov analytik?

BRATISLAVA – Minulotýždňové hlasovanie o budúcoročnom zmrazovaní platov ústavných činiteľov vyústilo k parlamentnej roztržke. Slovenský premiér Robert Fico, ktorý nezískal potrebnú podporu ani u poslancov z vlastného klubu Smer-SD vyhlásil, že ak parlament do konca tohto roka nezmení svoje rozhodnutie týkajúce sa zmrazovania platov, bude iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vlády.

slovakia

left justify in out

Zmrazovanie platov malo prebehnúť v skrátenom legislatívnom konaní, čo veľmi kritizovala opozícia. Minulý utorok, keď návrh neprešiel poslaneckým plénom, premiér Fico vyhlásil, že je pripravený diskutovať o návrhu naprieč celým politickým spektrom. Podľa jeho názoru je navyšovanie platov takmer o 1000 eur absolútne neprípustné, čo samozrejme nezdieľala drvivá väčšina poslancov NR SR, aj napriek vedomiu, že by sa mohli ušetriť až 4-milióny eur zo štátnej pokladnice. 

 

Aktuálny mesačný plat poslanca je 1 961 eur v hrubom, spolu s nezdanenými paušálnymi náhradami dostáva bratislavský zákonodarca 3 346 a mimobratislavský 3 576 eur. Premiér zarába mesačne 4 855 eur, prezident 9 305 eur. Plat ministra v hrubom aj s náhradami je 3 771 eur. Jeho pracovný čas je pritom prakticky neobmedzený, musí byť k dispozícii aj v noci či vo sviatok, okrem riadenia rezortu musí rokovať v tripartite aj reprezentovať krajinu. A z ministerského kresla, na rozdiel od poslanca, ho môžu kedykoľvek odvolať.

 

Ako vníma kroky premiéra Roberta Fica v otázke zmrazovania platov s hlasovaním o dôvere vlády, vyústi táto nezhoda v parlamente do koaličnej krízy? Je namieste, aby sa platy slovenských poslancov, ktoré sa nezvýšili od roku 2011 navýšili o 1 000 eur, sme sa opýtali politického analytika Eduarda Chmelára. Viac sa dozviete v priloženom videu.

 

 

Po dnešných rokovaniach koaličných partnerov Robert Fico prehlásil, že od budúceho roka stúpnu platy poslancov o 1 euro, pričom NR SR rozmrazenie vyrieši cez pozmeňujúci návrh k inému zákonu v budúcom roku. "Je jasná zhoda, že nemôžeme uvoľniť proces zmrazovania platov tak, že použijeme výpočet zavedený pred niekoľkými rokmi. Preto je dohoda, že platy sa zvýšia o symbolické euro. Robíme to, aby sme oficiálne otvorili diskusiu, ako odstrániť deformácie platov ústavných činiteľov a nominantov v štátnych spoločnostiach," povedal Fico s tým, že to nebude jednoduchá práca.

 

Premiér spresnil, že sa budú musieť nastaviť určité koeficienty, od ktorých sa budú odvíjať platy ústavných činiteľov a zástupcov štátu v štátnych spoločnostiach. Súčasne sa začne práca na nových parametroch novej právnej úpravy.

 

Podľa predsedu NR SR a lídra SNS Andreja Danka je dôležité, že koalícia dokázala problémy, ktoré vznikli, vyjasniť. "Dohodli sme sa na systéme riešenia platov ústavných činiteľov, ale aj nominantov v štátnych podnikoch," povedal. Danko zároveň tvrdí, že koalícia bola opozíciou vodená za nos. "Na grémiách som hovoril, aby sa opozícia oboznámila s návrhom Antona Hrnka (SNS). Na poslednú chvíľu nám bolo povedané, že ústretovosť nebude. O to viac je komické, ak je teraz opozícia proti zvyšovaniu platov," odkázal.

 

Líder Mosta-Híd Béla Bugár poznamenal, že principiálnym postojom a hľadaním kompromisov našla koalícia riešenie, ktoré vyhovie očakávaniu občanov, ale aj poslancov. "Najdôležitejšie je, že sme nezmrazili platy a dali sme na stôl otázku, ako to vyriešiť. Musí to byť systémové a komplexné riešenie, aby sa v budúcnosti už nikdy nemuseli platy zamraziť," uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies