VIDEO Vedci prepísali hudbu do kódu DNA: Uchová sa tak pre budúce generácie

NETKY.SK • 5 Október 2017, 12:31 • 2 min
VIDEO Vedci prepísali hudbu do kódu DNA: Uchová sa tak pre budúce generácie

Podľa vedcov je uchovávanie dát v genetickom kóde najspoľahlivejším riešením.

slovakia

left justify in out

Technológie sa vyvíjajú veľmi rýchlo. Nosiče, na ktoré si zaznamenávala hudbu predchádzajúca generácia už dnes ani zďaleka nie sú aktuálne. Vedci neustále pracujú na skvalitňovaní a zmenšovaní týchto nosičov. Dnes si dáta ukladáme do počítačov, USB a najrôznejších pamäťových kariet, ktoré majú čoraz väčšiu kapacitu a pritom sú stále menšie. Pri takomto tempe sa však ľahko môže stať, že o dvadsať, tridsať rokov už nebude možné zo zastaraných úložísk informácie dostať.

 

Výskumníci sa roky zaoberajú práve touto problematikou. Chcú totiž vynájsť taký nosič, v ktorom by sa všetky dáta dali uchovať maximálne bezpečne a to neobmedzený čas. Tvrdia, že našli riešenie. Genetický kód je vraj najdokonalejším spôsobom bezpečného uchovávania údajov.

 

Spoločnosť Twist Bioscience a Microsoft zaznamenali do umelej DNA skladbu Tutu od Milesa Davisa a pesničku Smoke on the Water od Deep Purple. Obe skladby najskôr prepísali do binárneho kódu a následne ho pretransformovali do samotnej DNA. Hudba pritom nestratila nič zo svojej kvality.

 

Podobným spôsobom vedci uložili aj celý záznam džezového festivalu vo švajčiarskom Montreux. Jeho kompletný záznam nebol väčší ako zrnko piesku. Túto špeciálnu DNA časticu teraz vložia do archívu UNESCO Memory of the World.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies