VIDEO V kanadskom múzeu nájdete najväčšie srdce na svete: Patrí vráskavcovi obrovskému

NETKY.SK • 2 August 2017, 13:15 • 2 min
VIDEO V kanadskom múzeu nájdete najväčšie srdce na svete: Patrí vráskavcovi obrovskému

Kráľovské ontárijské múzeum sprístupnilo výstavu, ktorého súčasťou je aj 1,5 metra vysoké srdce.

slovakia

left justify in out

Srdce patrilo jednému z dvoch vráskavcov obrovských, ktorých v roku 2014 našli pri ústí rieky Trout na ostrove Newfoundland. Už samotný nález tiel bol pozoruhodný. Tento druh veľrýb má totiž oveľa menej tuku než ostatné, preto obvykle po smrti klesnú na dno.

 

Obe telá ležali pod nánosom morských rias viac ako rok a pol. Z tohto dôvodu sa rozložila väčšina tkaniva, no práve srdce jednej z nich bolo prekvapivo zachované. Odborníci sa preto rozhodli ho vypreparovať a použiť na ďalší výskum.

 

Srdce odoslali do Nemecka, kde prebehol proces veľmi náročnej konzervácie. Použili tú istú metódu, ako pri preparácii ľudských tiel, ktoré odprezentovala kontroverzná výstava Bodies. Trvalo viac ako päť mesiacov, kým sa orgán podarilo dostať do požadovanej podoby.

 

Srdce veľryby vážilo pôvodne približne 180 kilogramov. Ako uviedol asistent kurátora zbierky cicavcov Burton Lim, práve vráskavec obrovský je vzhľadom na váhu najväčším živočíchom, ktorý kedy obýval našu planétu.

 

Exponát momentálne neslúži len ako lákadlo pre turistov. Vedci ho využívajú na bližšie skúmanie fyziológie obrieho cicavca, na ktoré doposiaľ nemali možnosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies