VIDEO V aukcii vydražili vrecko s mesačným prachom. Neuveríte za koľko!

NETKY.SK • 22 Júl 2017, 08:41 • 2 min
VIDEO V aukcii vydražili vrecko s mesačným prachom. Neuveríte za koľko!

NEW YORK - Vrecko na vzorky, ktoré obsahuje mesačný prach a niekoľko malých kameňov, vydražili vo štvrtok v newyorskej aukčnej sieni Sotheby's za 1,8 milióna dolárov (v prepočte 1,57 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Biele vrecko so zipsom, ktoré použil Neil Armstrong počas prvého pristátia ľudí na Mesiaci v roku 1969, získal anonymný kupec.

Vzácny artefakt z misie Apollo 11 sa dostal do dražby po súdnom spore o jeho vlastníctvo. Takmer všetky predmety a zariadenia, ktoré použili počas významnej misie, umiestnili do Smithsonovho inštitútu, no vrecko skončilo následkom chyby pri inventarizácii v škatuli v Johnsonovom vesmírnom stredisku. Neskôr ho nesprávne identifikovali a v rámci vládnej aukcie v roku 2015 ho za 995 dolárov kúpila istá žena z Illinois. Keď americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) po čase prišiel na to, čo predali, snažil sa vrecko získať naspať. Federálny sudca ale v decembri rozhodol, že jeho právoplatnou vlastníčkou je uvedená žena.

 


Na aukcii predmetov súvisiacich s vesmírnym výskumom vydražili aj letový plán, ktorý použili pri návrate misie Apollo 13. Plán s ručne napísanými poznámkami všetkých troch členov posádky predali za 275-tisíc dolárov (239-tisíc eur). Jim Lovell, John Swigert a Fred Haise mali počas letu k Mesiacu v apríli 1970 nehodu, keď výbuch jednej z kyslíkových nádrží vážne poškodil servisný modul. Príbeh misie, ktorej sa nepodarilo pristáť na Mesiaci, no s pomocou riadiaceho centra sa jej členovia bezpečne vrátili na Zem, je známy napríklad aj z filmu Apollo 13 (1995) v réžii Rona Howarda s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies