Ako dopadlo Slovensko v celosvetovom rebríčku korupcie?

NETKY.SK • 20 November 2021, 10:50 • 2 min
Ako dopadlo Slovensko v celosvetovom rebríčku korupcie?

BRATISLAVA - Slovensko si pohoršilo v medzinárodnom indexe korupcie, keď sa zo 40. miesta prepadlo na 42. Z krajín EÚ tak skončilo 5. od konca, horšie sú na tom už len Chorvátsko, Bulharsko, Maďarsko a Rumunsko.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho rebríčka korupcie Global Corruption Index, na ktorý upozornil Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO). "Korupcia je celosvetový problém, ktorému sa nevyhnú ani najvyspelejšie krajiny. Nástroje na boj proti korupcii máme aj na Slovensku - firmy aj štátne inštitúcie musia mať interný systém oznamovania nekalých praktík a oznámenia poctivo prešetrovať," zdôraznil úrad na sociálnej sieti.

 

 

Pripomenul, že korupčnú činnosť často dokážu narušiť len oznamovatelia protispoločenskej činnosti. "Preto je dôležitá ich ochrana a zmena vnímania oznamovania," skonštatoval ÚOO. Cieľom úradu preto je, aby sa nástroje boja proti korupcii začali využívať v praxi, a tak prispeli k eliminovaniu problému. "Preto budeme podobné rebríčky pozorne sledovať a upozorňovať inštitúcie na potrebné systémové zmeny," dodal ÚOO.

 

Prečítajte si tiež: Nahrávky z chaty sú podľa Fica výsledkom sprisahania. Žiada spravodlivosť!

 

Global Corruption Index vychádza zo 43 datasetov, medzi ktorými je napríklad aj rebríček vnímania korupcie od Transparency International"Aj keď umiestnenie Slovenska nie je pre našu krajinu lichotivé, je to príležitosť a dôvod na zmenu. Postavme spoločne korupciu mimo normu," uzavrel úrad. 

 

img

 

Možno vás zaujme: Češku Terezu, odsúdenú za pašovanie heroínu, už môžu prepustiť z väzenia!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies