VIDEO Turecké jednotky vstúpili do sýrskej provincie ovládanej al-Káidou

NETKY.SK • 13 Október 2017, 11:59 • 2 min
VIDEO Turecké jednotky vstúpili do sýrskej provincie ovládanej al-Káidou

IDLIB - Obrnené vozidlá tureckej armády vošli dnes na územie severozápadnej Sýrie v rámci operácie, ktorá je zameraná na presadenie medzinárodne dohodnutej "deeskalačnej" zóny v provincii Idlib ovládanej členmi teroristickej siete al-Káida.

slovakia

left justify in out

Turecká armáda uviedla, že vo štvrtok večer začala operáciu s cieľom zriadiť "pozorovateľské body" v provincii Idlib. O počte vojakov či rozsahu nasadenej techniky sa nezmienila.

 

Denník Hürriyet napísal, že na misii sa zúčastňuje okolo 30 obrnených vozidiel a vyše 100 príslušníkov úderných a špeciálnych jednotiek, pričom viac vojakov by mali nasadiť v priebehu nasledujúcich dní.

 

Podľa zdroja SOHR vyslalo Turecko do sýrskej provincie Idlib vo štvrtok večer takmer 16 obrnených vozidiel, päť tankov a vojenský personál. Zdroj dodal, že armádne vozidlá rozmiestnili v blízkosti priechodu na hranici Turecka s provinciou Idlib, ktorá sa nachádza medzi územím pod kontrolou kurdských bojovníkov a územím ovládaným sýrskymi povstalcami.

 

Prvé prieskumné aktivity v provincii Idlib sa podľa oznámenia tureckej armády so začiatku tohto týždňa začali už v nedeľu. Vo vyhlásení z pondelka sa neuvádzalo, koľko vojakov sa na operácii zúčastňuje. V oblasti však tureckí vojaci podľa neho zriadia "pozorovateľské body".

 

Turecké sily v nedeľu bombardovali miesta pozdĺž štátnych hraníc v oblasti, ktorú ovládajú militanti napojení na organizáciu al-Káida.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že jeho krajina neumožní kurdským milíciám vytvoriť "teroristický koridor" spájajúci ich oblasti v severnej Sýrii so Stredomorím.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies