VIDEO Rímske Koloseum sa zafarbí na červeno za prenasledovaných kresťanov

NETKY.SK • 17 Február 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Rímske Koloseum sa zafarbí na červeno za prenasledovaných kresťanov

Rímske Koloseum sa spolu s dvoma kostolmi v Mosule a Aleppe rozžiari červenými svetlami, aby sa prilákala pozornosť na utrpenie kresťanov v súčasnom svete.

slovakia

left justify in out

"Kresťania sú obeťami najmenej 75 percent všetkého náboženského útlaku a násilia vo svete," stojí v najnovšej správe skupiny Aid to the Church in Need (ACN), ktorá udalosť organizuje, píše server Stredoevropan.cz. Správa tiež hovorí, že táto perzekúcia je vo svete väčšinou ignorovaná. 

 

Z tohto dôvodu sa presne o týždeň 24. februára budova Kolosela rozsvieti do červena, aby sa upozornilo na kresťanov, ktorí pre svoju vieru prelievajú krv. V rovnakom čase sa takto rozsvietia aj kostoly v Sýrii a Iraku. V Aleppe pôjde o katedrálu sv. Eliáša, v Mosulu o kostol sv. Pavla. Zámerom je "zapojiť komunity, ktoré v posledných rokoch toľko trpeli v Iraku a Sýrii."

 

 

img

Kresťanský chrám v irackom Mosule. Foto: Youtube

 

 

Podobná udalosť sa konala už vlani, keď sa do červena zafarbil londýnsky Parlament, bazilika v Paríži a katedrála v Manile na Filipínach ako znamenie solidarity s prenasledovanýmoi kresťanmi na celom svete. V roku 2016 sa v Ríme červeným svetlom zafarbila fontána di Trevi ako pripomenutie nových kresťanských mučeníkov. 

 

"V porovnaní počtu a rozsahu zločinov je jasné, že dnešná perzekúcia kresťanov je horšia, než kedykoľvek v histórii," povedal John Pontifex, autor správy ACN.

 

V trinástich krajinách, kde kresťania čelia najväčšej perzekúcii, sa okrem Saudskej Arábie, kde je situácia rovnaká, všade situácia zhoršila. Dochádza k útlaku a násiliu voči kresťanom. Podľa správy je situácia v Saudskej Arábii už natoľko zlá, že sa už jednoducho nemôže zhoršiť.

 

Skupina upozorňuje na nedostatočný záujem západných, kedysi kresťanských krajín, o osud kresťanov na strednom východe. Keby svoju prácu nevykonávali kresťanské organizácie, kresťania by z krajín, ako je Irak alebo Sýria, už dávno zmizli.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies