VIDEO Radi si pochutíte na rybách? O pár rokov im hrozí vyhynutie

NETKY.SK • 6 December 2017, 14:43 • 2 min
VIDEO Radi si pochutíte na rybách? O pár rokov im hrozí vyhynutie

LONDÝN – Viete si predstaviť, že zo sveta vymiznú všetky nádherné morské tvory, ktoré ešte dnes skrášľujú koralové útesy? Pravdepodobne nie. Niektorí odborníci sú presvedčení, že ak nezvrátime a nezačneme urgentne riešiť nadmerný úbytok rýb, v roku 2048 už nebudeme mať čo zachraňovať.

slovakia

left justify in out

Nie len svetový rybolov ale aj znečistené moria či vody oceánov k tomuto smutnému koncu smerujú. Mnohí odborníci varujú, že počet rýb v moriach rapídne klesá a, že v priebehu niekoľkých desaťročí tu už nemusí ostať jediná skutočná ryba, nie geneticky vyvinutá. Medzi týmito rybami sa nachádza napríklad viac ako 50-miliónov žralokov, ktoré skončia v rybárskych sieťach alebo uhynú pretože prehltnú nejaký plast, ktorý si zamenia s potravou.

 

img


Katie Powellová, aktivistka pre práva zvierat, uviedla, že až 2,7-bilióna zvierat je každoročne vylovených z oceánu. Tento nežiadúci efekt a absurdný nárast lovu rýb môže mať devastačné dopady na celý ekosystém ako aj prirodzený potravinový reťazec. Doktor Callum Roberts, profesor z newyorskej univerzity sa domnieva, že ak nezastavíme tento domino efekt, nielen že vymrú ryby ale postupne to zasiahne aj nás ľudí.  

 

img

 

Zle zaužívané praktiky rybárov, tomu len napomáhajú. Ryby, ktoré ulovia mnohokrát nedosahujú požadovanú veľkosť a sú jednoducho vrátené naspäť do vody poranené neprežijú veľmi dlho. Na oko humanitárny spôsob lovenia rýb je v skutočnosti len zlá zábavka pre ľudí. Ďalším obrovským problémom je to, že sú zbytočne lovené obrovské množstvá každý jeden deň, pričom ľudia nemajú šancu také počty skonzumovať a drvivá väčšina aj tak končí v koši.

 

Ďalší vedci sa na základe prieskumov zhodli, že obrovským znečisťovateľom predstavuje poľnohospodárstvo, keďže zvieratá produkujú obrovské množstvo odpadu, ktorý končí v našich vodách. Tá ďalej pokračuje do mora a tak vytvára zóny znečistené dusíkom, teda zóny bez života, pretože z vody odstraňuje kyslík potrebný pre život vodných živočíchov.

 

img

 

Aktivistka Powellová taktiež vyzvala nie len širokú verejnosť ale aj politikov, aby čo najrýchlejšie začali pracovať na záchrane našich oceánov, nečakali so založenými rukami a začali tento závažný problém riešiť. Powellová uviedla, že je nevyhnutné, aby ľudia zmenili svoj postoj k ochrane oceánov a v neposlednom rade aj naše myslenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies