VIDEO Polonahé ženy protestovali v španielskom parlamente, poslanci im tlieskali!

NETKY.SK • 9 Október 2013, 14:48 • 2 min
VIDEO Polonahé ženy protestovali v španielskom parlamente, poslanci im tlieskali!

MADRID - Tri členky známeho feministického hnutia FEMEN v stredu vnikli na pôdu španielskeho parlamentu, kde na protest proti pripravovanej úprave interrupčného zákona odhalili svoje poprsie.

slovakia

left justify in out

Jedna zo žien sa vyšplhala na bariéru oddeľujúcu poslancov od publika, kým daľšia sa "omotala" okolo piliera v madridskej budove zákonodarného zboru a počas prejavu ministra spravodlivosti Alberta Ruiza-Gallardóna, ktorý stojí za iniciatívou, pokrikovala na poslancov. Chceli tak vyjadriť svoj nesúhlas s avizovanou reformou z dielne konzervatívnej vlády premiéra Mariana Rajoya. Jeho vláda chce vyhovieť cirkvi a pritvrdiť normu prijatú predchádzajúcim socialistickým kabinetom pred tromi rokmi. Tri protestujúce ženy, ktorým niektorí opoziční zákonodarcovia tlieskali, nakoniec skončila v rukách bezpečnostnej služby.

Rajoyova strana tvrdo odmietala liberálnu úpravu zákona o interrupciách a po nástupe k moci v roku 2011 potvrdila, že ho zmení. Stať by sa tak malo do konca októbra. Zmena zákona o potratoch bola súčasťou predvolebných sľubov Ľudovej strany, ktorá stojí dlhé roky na strane katolíckej cirkvi v otázkach morálky a sociálnych záležitostí. V súčasnosti je umelé prerušenie tehotenstva v Španielsku povolené do 14. týždňa tehotenstva, v prípade poškodenia plodu do 22. Dovtedy bola interrupcia podľa zákona z roku 1985 vykonateľná iba v prípade znásilnenia, poškodenia plodu či v prípade vážnej hrozby pre život matky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies