VIDEO O Aligator je záujem aj zo zahraničia

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 14:25 • 2 min
VIDEO O Aligator je záujem aj zo zahraničia

BRATISLAVA - Vývoj tretej generácie ľahkého obrneného vozidla slovenskej produkcie Aligator pomohol udržať a vytvoriť približne 60 pracovných miesto.

slovakia

left justify in out

Ako informoval generálny riaditeľ spoločnosti Kerametal, s.r.o., ktorá zastrešila vývoj ako aj výrobu vozidla, Igor Junas, do projektu sa zapojilo 20 slovenských firiem. Aligator mal v utorok svetovú premiéru na medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB 2016 v bratislavskej Inchebe.


Ako uviedol Junas, realizácia projektu priniesla impulzy pre rozvoj technologických zručností i zamestnanosť v domácom obrannom priemysle. Rozbeh výroby, napríklad v rozsahu opakovanej série 50 kusov, by pritom podľa Junasa mohol poskytnúť prácu až pre 500 kvalifikovaných zamestnancov.


"Otvára sa tiež priestor na prehĺbenie medzinárodnej kooperácie, najmä s Českou republikou a krajinami V4, ako i možnosť využiť nové exportné príležitosti," uviedol Junas s tým, že vo svete sa segment obrnených vozidiel 4x4 za posledných desať rokov viac ako strojnásobil. Záujem o dodávku vozidiel už prejavili zahraniční odberatelia, predovšetkým z ázijských krajín, pričom Kerametal zaznamenal aj prvé objednávky.


Nový Aligator je výsledkom slovenského vývoja, ktorý bol financovaný výlučne zo zdrojov spoločnosti Kerametal. Na základe požiadaviek projektu bolo vozidlo zostavené zo sériových i novo vyvinutých komponentov od slovenských i zahraničných dodávateľov. Vozidlo tak má napríklad americký motor a prevodovku, nemeckú elektroniku a podvozok sa realizoval v spolupráci s českým dodávateľom.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies