VIDEO Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý minulý rok dostal azyl, je podozrivý z plánovania bombových útokov

NETKY.SK • 10 Október 2016, 15:12 • 2 min
VIDEO Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý minulý rok dostal azyl, je podozrivý z plánovania bombových útokov

DRÁŽĎANY - Šéf kriminálnej polície vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko Jörg Michaelis dnes oznámil, že mladý 22-ročný Sýrčan Jaber al-Bakr, podozrivý z plánovania bombových teroristických útokov, mal pravdepodobne kontakty s militantmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Michaelis takisto uviedol novinárom v Drážďanoch, že al-Bakr bol v hľadáčiku domácej tajnej služby už od septembra, lebo mala "informácie", že zrejme "niečo" plánuje. Al-Bakr mal aj údajného komplica, ktorého takisto zatkli, informovali dnes agentúry AP a DPA.

 

Spolková prokuratúra vo zverejnenom vyhlásení napísala, že polícia našla v sobotu v byte tohto mladíka v meste Chemnitz približne 1,5 kilogramu "mimoriadne nebezpečnej výbušniny" a ďalší materiál. Práve preto po ňom následne vyhlásila celoštátne pátranie.

 

Al-Bakr podľa dnešného oznámenia prokuratúry údajne "plánoval v Nemecku islamisticky motivovaný útok s vysoko výbušnými látkami", ale vyšetrovatelia zatiaľ nemajú dôkazy, že "si už zvolil terč bombového útoku". Zatknutý Sýrčan prinajmenšom od začiatku toho mesiaca vyhľadával na internete inštrukcie, ako vyrobiť výbušniny a "vybavenie pre džihád".

 

Michaelis dodal, že v tomto štádiu vyšetrovania "správanie a konanie podozrivého al-Bakra v súčasnosti hovorí v prospech toho, že bol napojený na Islamský štát". Šéf saskej polície Michaelis vedie vyšetrovanie, pretože podozrivý al-Bakr bol zatknutý v saskom meste Lipsko pri razii v byte v noci nadnes.

 

Nemeckí predstavitelia informovali, že traja iní Sýrčania spoznali podozrivého na základe fotografie, ktorú polícia v rámci celoštátneho pátrania zverejnila na internete a v sociálnych médiách. Trojica totiž bývala s podozrivým v jednom byte v Lipsku. Jeden z troch Sýrčanov, ktorí mladíka podozrivého z plánovania bombového útoku chytili a spútali, išiel na miestnu policajnú stanicu v Lipsku s fotografiou podozrivého a vyzval na jeho zatknutie.

 

Šéf kriminálnej polície vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko Jörg Michaelis dnes spresnil, že Sýrčan prišiel krátko pred nedeľňajšou polnocou na policajnú stanicu v meste s fotografiou ako dôkazom o chytení 22-ročného al-Bakra. Polícia sa ponáhľala do bytu, kde bol al-Bakr spútaný a zadržiavaný, a dnes nadránom ho zatkla.

 

Zatknutý sa potom postavil pred súd v Drážďanoch. Al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec v roku 2015 a udelili mu azyl. Zatkli ho v Lipsku, asi 80 kilometrov od mesta Chemnitz, kde v sobotu 8. októbra ušiel polícii, keď ho prišla prvýkrát zatknúť. V byte v Chemnitzi našla polícia vysoko nestabilné výbušné látky a práve to ju donútilo vyhlásiť po mladíkovi celoštátne pátranie.

 

Hovorca saskej polície Tom Bernhardt dnes už skôr uviedol, že k jeho zatknutiu al-Bakra v byte v Lipsku viedlo to, že predtým na stanici oslovil krajana Sýrčana, či uňho môže prespať. Polícia následne dostala "tip" a "okamžite ho do bytu išla zatknúť".

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies