VIDEO Neďaleko prezidentského paláca v Mogadišu sa odpálil samovražedný útočník

NETKY.SK • 30 August 2016, 14:17 • 2 min
VIDEO Neďaleko prezidentského paláca v Mogadišu sa odpálil samovražedný útočník

MOGADIŠO - Samovražedný bombový útočník odpálil dnes nákladné auto plné výbušnín neďaleko brány prezidentského paláca v somálskom hlavnom meste Mogadišo a zabil najmenej päť ľudí. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA sa atentátnik odpáli v aute pri hoteli SYL, v ktorom sa práve nachádzalo niekoľko vládnych predstaviteľov.

 

 

 

Kapitán Muhammad Husajn povedal, že bomba explodovala ráno v dopravnej špičke. Výbuch poškodil aj neďaleké hotely, často navštevované vládnymi predstaviteľmi a vysokopostavenými manažérmi firiem, dodala AP.

 

Explóziu bolo počuť po celom Mogadiše a nad oblasťou s prezidentským komplexom sa dvíhal stĺp dymu. Ešte aj po útoku sa ozývala občasná streľba.

 

K zodpovednosti za bombový útok sa prihlásila somálska extrémistická skupina aš-Šabáb.

 

Počet obetí samovražedného útoku v Mogadiše stúpol na 21

 

Bezprostredne po útoku, ku ktorému sa prihlásila islamistická skupina aš-Šabáb, úrady informovali, že o život prišlo šesť civilistov a štyria príslušníci bezpečnostných síl. Výbuch však spôsobil zrútenie niekoľkých budov vrátane časti hotela SYL a v troskách neskôr objavili ďalšie telá. Navyše niektorí zo zranených podľahli svojim zraneniam v nemocnici, kam previezli vyše 30 ľudí.

 

"Bezpečnostné sily v oblasti sa snažili zastaviť vozidlo a strieľali naň. Vodičovi sa však podarilo prejsť cez niekoľko kontrolných stanovíšť predtým, než sa odpálil pred hotelom SYL," informoval predstaviteľ bezpečnosti Mohamed Hassan.

 

V čase útoku boli v hoteli vládni činitelia a zástupcovia občianskej spoločnosti a diskutovali o bezpečnostnej politike, povedal nemenovaný predstaviteľ tajnej služby.

 

Námestník ministra obrany pre štátny rozhlas povedal, že on, dvaja ministri, zákonodarcovia a ďalší úradníci utrpeli pri výbuchu ľahké zranenia.

 

Hotel SYL pravidelne navštevujú diplomati, vládni predstavitelia, cudzinci a dokonca aj prezidenti počas návštevy krajiny. Hotel sa stal terčom útoku islamistov aj vo februári tohto roka a vlani. Pri týchto útokoch zahynulo takmer 40 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies