VIDEO Iracká ambasáda v Kábule sa stala terčom bombového útoku

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 14:24 • 2 min
VIDEO Iracká ambasáda v Kábule sa stala terčom bombového útoku

KÁBUL - Bombový útok autom otriasol dnes irackým veľvyslanectvom v centre afganského hlavného mesta Kábul, po ňom nasledovala streľba, ktorá stále pokračuje.

slovakia

left justify in out

Afganské ministerstvo vnútra oznámilo, že dnešný útok teroristickej organizácie Islamský štát (IS) na veľvyslanectvo Iraku v Kábule sa skončil smrťou všetkých troch útočníkov, útok začal samovražedný bombový útočník.

 

"Najprv pred bránou na veľvyslanectvo odpálil svoje výbušniny samovražedný bombový útočník. Troch ďalších teroristov, ktorí následne vtrhli do areálu veľvyslanectva, zabili v boji špeciálne policajné sily," informovalo ešte ministerstvo, 

 

Vo vyhlásení uviedlo, že útočník sa dnes odpálil pri bráne na veľvyslanectvo, potom sa objavili traja ďalší útočníci, ktorí vtrhli do areálu ambasády v afganskom hlavnom meste.

 

Ministerstvo útok odsúdilo ako "neislamský a neľudský".

 

K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Tá oznámila, že obetí je mnoho, a dodala, že dvaja samovražední bomboví útočníci sa na irackej ambasáde vyhodili do vzduchu, pričom zabili najmenej sedem ochrankárov a zničili bezpečnostnú bránu.

 

Najmenej jednu zranenú osobu previezli do nemocnice. Dvaja nemenovaní policajní predstavitelia uviedli, že auto naložené výbušninami explodovalo pred veľvyslanectvom a potom sa ozbrojení muži pokúšali dostať do vnútra budovy, ktorá sa nachádza v centre Kábulu.

 

 

Prestrelka stále pokračuje, uviedli svedkovia v okolí ambasády, ktorí počujú výstrely. Na miesto udalosti smerovali vozidlá s elitnými policajtmi a sanitky. K útoku sa ešte nikto neprihlásil, hoci takéto útoky v Kábule uskutočnilo v minulosti militantné hnutie Taliban a odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

 

Hovorca afganského ministerstva vnútra Nadžíb Daníš povedal pre agentúru AP, že irackí diplomati sú v bezpečí a boli zachránení. Dodal, že na útoku sa údajne podieľali traja strelci.

 

Policajt nachádzajúci sa v okolí, vystupujúci pod menom Abdulláh, uviedol, že streľba bola najprv intenzívna, ale teraz je už iba občasná. Okolie obkolesili obrnené vozidlá a veľký kontingent policajtov aj afganských vojakov.

 

Asi po vyše hodine svedkovia hlásili ďalší silný výbuch a videli čierny dym stúpajúci k oblohe. Nebolo hneď jasné, čo túto poslednú explóziu spôsobilo.

 

 

 

Najmenej jeden svedok, majiteľ obchodu, povedal, že videl na zemi telá dvoch policajtov, potom dorazili obrnené transportéry a policajti, ktorí oblasť uzavreli.

 

Iracké veľvyslanectvo sa nachádza v časti Kábulu nazývanej Šáre nau, ktorá nepatrí do takzvanej "zelenej zóny", teda prísne stráženej štvrte, kde je väčšina zahraničných ambasád a diplomatických misií. Táto zelená zóna je obohnaná obrovskými betónovými múrmi odolnými voči výbuchom.

 

Iracké veľvyslanectvo sa navyše nachádza v uličke vo štvrti, kde prevládajú trhoviská a rôzne podniky.

 

Po tom, čo iracké sily za podpory koalície vedenej USA dobyli v júli už skôr od IS mesto Mósul, iracké veľvyslanectvo zvolalo do svojich priestorov v Kábule novinárov. Oznámilo im, že miestna odnož IS možno podnikne obrovské útoky na viacerých miestach, aby odlákala pozornosť od strát a prehier IS v Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies