Víťazstvo na VC Španielska vydrel úradujúci majster sveta Vettel

NETKY.SK • 23 Máj 2011, 07:56 • 2 min
Víťazstvo na VC Španielska vydrel úradujúci majster sveta Vettel

Víťazstvo na VC Španielska vydrel úradujúci majster sveta Vettel

slovakia

left justify in out

img

Nemecký pretekár Sebastian Vettel sa stal víťazom Veľkej ceny Španielska - piateho podujatia seriálu MS formuly 1.
      Obhajca titulu premiérovo triumfoval na 4655 metrov dlhom okruhu Circuit de Catalunya a pripísal si na konto už štvrté tohtosezónne prvenstvo, vďaka čomu si jazdec stajne Red Bull upevnil vedúce postavenie na čele klasifikácie. "Jabbadabbadu, ringdingding", kričal nadšený Vettel, ktorý má pred budúcotýždňovou VC Monaka na svojom konte 118 bodov a 41-bodový náskok na Brita Lewisa Hamilton. "Keď som videl cieľ, spadol mi zo srdca tonový kameň," dodal.
      V nedeľných 66-kolových pretekoch skončil na druhom mieste Hamilton, tretí dorazil do cieľa jeho tímový kolega z McLarenu Jenson Button.
      Alonso predviedol na dlhej rovinke raketový štart a Red Bully napriek snahe zablokovať ho videli už iba jeho chrbát. Víťaz kvalifikácie Mark Webber spadol na tretie miesto, jeho tímový kolega Vettel si udržal druhú priečku.
      Nemec aj vďaka lepšiemu monopostu nedovolil Španielovi vybudovať si výraznejší náskok a v 19. kole sa mu vyplatila výmena pneumatík, ktorá ho posunula pred domáceho matadora.
      Na tretie miesto sa po zastávke v boxoch posunul Hamilton a druhá výmena pneumatík znamenala, že za sebou nechal aj Alonsa. Ten sa snažil udržať si tretiu priečku proti dorážajúcemu Austrálčanovi. Súboj využil Hamiltonov tímový kolega Jenson Button, ktorý sa v 36. kole ma mäkkých pneumatikách prehnal okolo dvojice. Alonso sa napokon z prvého miesta po štarte prepadol až na piate.
      Hamilton sa stále držal za Vettelom, ktorý v 46. kole hlásil nefunkčný systém KERS. V 51. kole bolo všetko opäť v poriadku a diváci na okruhu videli prvú haváriu pretekov, keď v bariére z pneumatík skončil Fín Heikki Kovalainen (Lotus).
      Napínavý duel na najvyššej úrovni medzi úradujúcim majstrom sveta a Hamiltonom pokračoval bez prestávky a desať kôl pred koncom mal Vettel náskok pol sekundy. Napokon sa jazdec Red Bullu úspešne ubránil a pripísal si tvrdo vybojované víťazstvo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies