Vianoce už klopú na dvere: Viete, ako nakupovať bezpečne?

NETKY.SK • 28 November 2017, 12:00 • 2 min
Vianoce už klopú na dvere: Viete, ako nakupovať bezpečne?

BRATISLAVA - Vianoce sa už nezadržateľne blížia a keďže sa v tomto období nakupuje častejšie ako v ktoromkoľvek inom období v roku, mali by sa dodržiavať určité pravidlá bezpečného nakupovania.

slovakia

left justify in out

Možnosti platenia sú rôzne a je na každom, ktorú možnosť použije, či už platenie v hotovosti, bankovým prevodom, platobnou kartou, alebo dobierku. Každá zo spomínaných možností je zaručeným a bezpečným platobným nástrojom, pokiaľ sa dodržiavajú minimálne základné zásady bezpečného nakupovania.

 

"Z hľadiska bezpečnosti je v tomto období určite rozumnejšie využívať na nákupy platobnú kartu než hotovosť. No ak sa už platbe hotovosťou nevyhnete, noste v peňaženke iba minimálnu hotovosť, pretože v tomto období je v obchodoch vyššia koncentrácia ľudí, a to nielen zákazníkov, ale aj zlodejov, čím sa zvyšuje riziko krádeží," radí Sylvia Ďatelinková, právnička kancelárie Bankového ombudsmana.

 

Podľa jej slov by sa platba prevodom mala zrealizovať s dostatočným časovým predstihom, keďže prevod medzi bankami, a to nielen tuzemskými, trvá istý čas, pričom samotná rýchlosť prevodu platby závisí od mnohých faktorov. "Preto, ak chcete mať doma vianočné darčeky včas, mali by ste prevod platby realizovať ideálne počas pracovných dní, najlepšie pondelok až štvrtok, nakoľko cez víkendy a sviatky majú prevodné príkazy odlišné lehoty splatnosti. Ak platbu prevodom zadáte v piatok alebo cez voľné či sviatočné dni, mali by ste počítať s tým, že táto bude na účet príjemcu pripísaná najskôr až v najbližší pracovný deň," zdôrazňuje Ďatelinková.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies