Viac ako 50 záverov navrhli na elimináciu prieťahov na súdoch

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 17:52 • 2 min
Viac ako 50 záverov navrhli na elimináciu prieťahov na súdoch

KOŠICE - Až 56 konkrétnych záverov k príčinám vzniku zbytočných prieťahov v súdnom konaní a porušeniu práva na súdnu a inú právnu ochranu vyplynulo z odbornej porady, ktorú iniciovala predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, účastníci odbornej porady navrhli aj viaceré konkrétne opatrenia na elimináciu zbytočných prieťahov v konaní. Zhodli sa, že treba zvýšiť profesionálnu úroveň zodpovedných subjektov v rozhodovacom procese, zlepšiť úroveň vypracovaných rozhodnutí a ich výkon, zvýšiť kvalitu administratívneho aparátu.
Za dôležité označili skvalitnenie systému vzdelávania subjektov participujúcich na rozhodovaní, obzvlášť rozvinúť ďalšie odborné doplnkové vzdelávanie sudcov a prokurátorov. Podľa nich bude potrebné zamerať sa nie na kvantitu vzdelávacích podujatí a programov, ale na ich kvalitu, vzdelávať sudcov nielen v oblasti vnútroštátneho práva, ale aj v oblasti aplikácie práva Európskej únie a zároveň v záujme zabezpečenia čo najväčšieho súladu výkladu slovenskej právnej úpravy s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd (a judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva) sudcami všeobecných súdov zvyšovať odbornosť sudcov školeniami aj v tejto oblasti. 

 

Podľa účastníkov porady sa treba vrátiť k sústavnej a cielenej príprave budúcich sudcov opätovným zavedením inštitútu justičného čakateľa. Zvážiť možnosť, aby výkonu funkcie sudcu bez časového obmedzenia predchádzal výkon funkcie sudcu na určitý čas (napr. na štyri roky). Po zhodnotení jeho odborných a ľudských predpokladov predsedom príslušného súdu, odvolacím súdom, sudcovskou radou by Súdna rada Slovenskej republiky vždy predložila návrh prezidentovi Slovenskej republiky so svojím odporúčacím, alebo neodporúčacím stanoviskom. Účastníci odbornej porady tiež navrhujú vrátiť sa k tzv. atestačnému vzdelávaniu sudcov - úspešným absolvovaním atestačných pohovorov podmieniť kariérny rast sudcu. Navrhujú pokračovať v podpore vzdelávania advokátskych koncipientov a advokátov v oblasti advokátskej etiky. 

 

Ďalším zo záverov je návrh sprísniť podmienky vzniku nároku sudcov na tzv. ďalší plat (13. a 14. plat). Vytvoriť treba materiálne a personálne podmienky umožňujúce stenografický záznam pojednávaní. 


Na reorganizáciu justície, technické vybavenie súdov a vzdelávanie sudcov využívať prostriedky z eurofondov, keďže v programovom období 2014 – 2020 bola justícia označená za prioritnú oblasť. Navrhujú zefektívniť súdne konanie realizovaním technických opatrení šetriacich čas pri súdnych konaniach, najmä zaviesť nástroje na automatické elektronické lustrácie v dôležitých registroch a evidenciách, zaviesť elektronický súdny spis umožňujúci efektívnejšiu prácu so spisom, zaviesť elektronickú komunikáciu, elektronické doručovanie, atď. 

 

Za zavinené konanie sudcu spôsobujúceho prieťah v konaní, ako aj za nerešpektovanie názoru ústavného súdu chcú dôsledne vyvodzovať disciplinárnu zodpovednosť. Dôslednejšie využívať možnosti podávania návrhov na začatie disciplinárneho konania predsedami súdov. Vyhodnocovať nálezy ústavného súdu s konkretizovaním subjektívnych pochybení podľa súdov, konkretizovať subjektívne pochybenia v práci osôb zodpovedných za rozhodovaciu činnosť a nerešpektovanie právnych názorov ústavného súdu. V záveroch z porady sa tiež uvádza, že navrhujú zaviesť inštitút regresnej náhrady voči sudcom v prípade konštatovania prieťahov v konaní, ak je zavinenie sudcu preukázané. 

Odborná porada dospela k záveru, že treba nanovo upraviť kreovanie disciplinárnych senátov s cieľom sfunkčniť ich fungovanie tak, aby bola riadne vyvodzovaná disciplinárna zodpovednosť voči sudcom. Je tiež dôležité zrýchliť a zjednodušiť právnu úpravu disciplinárnych konaní, napr. vychádzajúc z inštitútu dohody o vine a treste v trestnom konaní zapracovať do právnej úpravy disciplinárneho konania inštitút dohody o vine a opatrení medzi orgánom oprávneným podať disciplinárny návrh a disciplinárne stíhaným sudcom, čo by mohlo urýchliť disciplinárne konania. 

 

Vo vzťahu ku konkrétnym trestným veciam navrhujú účastníci porady uplatňovať individuálnu zodpovednosť jednotlivých orgánov činných v trestnom konaní za vzniknuté prieťahy. Pokiaľ ide o prieťahy zavinené prokurátormi, pokračovať v systematických individuálnych previerkach a ich následnom pravidelnom vyhodnocovaní na úrovni Generálnej prokuratúry SR, krajských prokuratúr, ako aj okresných prokuratúr, pričom osobitnú pozornosť treba venovať existencii prieťahov pri vyhotovovaní meritórnych rozhodnutí. V prípade zistenia prieťahov zavinených prokurátormi pokračovať v prijímaní adekvátnych opatrení predovšetkým disciplinárneho charakteru. 

 

Podľa vzoru Slovenskej advokátskej komory v záujme predchádzania zbytočným prieťahom chcú zostaviť zbierku disciplinárnych rozhodnutí v rámci prokuratúry, ako aj v rámci justície. 

 

Ďalšie závery z porady iniciovanej predsedníčkou ÚS SR Macejkovou sa týkali niektorých legislatívnych opatrení, ktoré by mali pomôcť eliminovať vznik zbytočných prieťahov. Tu k najzávažnejším návrhom patrí dôsledne riešiť a odstraňovať obštrukcie v konaní, ktoré možno pripísať účastníkom konania, resp. advokátom. V civilnom konaní treba preniesť zodpovednosť za rýchlosť konania aj na účastníkov konania a ich právnych zástupcov. V súvislosti s nespolupracujúcimi účastníkmi trestného konania treba prehodnotiť skutkovú podstatu trestného činu marenia spravodlivosti a prehodnotiť diapazón donucovacích prostriedkov, ako aj ich účinnosti ako jedného z nástrojov eliminácie prieťahov v trestnom konaní. Navrhujú zmeniť právnu úpravu, ktorá v súčasnosti umožňuje aj podávanie opakovaných námietok zaujatosti, ako aj podávanie generálnych námietok zaujatosti, v dôsledku ktorých dochádza k prieťahom v konaní. 

 

Viacero ďalších návrhov na zmeny by sa malo premietnuť do rekodifikácie civilného práva procesného a Trestného poriadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies