Viac ako 1,5 milióna občanov žiada Európu bez kožušín

NETKY.SK • 14 Jún 2023, 17:00 • 2 min
Viac ako 1,5 milióna občanov žiada Európu bez kožušín

Európskej komisii bolo oficiálne odovzdaných 1 502 319 podpisov, ktoré vyzývajú Európsku úniu, aby raz a navždy zakázala kožušinové chovy a kožušinové výrobky.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva Európa bez kožušín bola spustená v máji 2022 a získala podporu viac ako osemdesiatich organizácií z celej Európy. Na Slovensku boli do kampane zapojené organizácie Humánny pokrok a Sloboda zvierat. Vďaka rekordnému počtu 1 701 892 vyzbieraných podpisov za menej ako desať mesiacov sa petícia uzavrela 1. marca, teda skôr, ako bola jej oficiálna uzávierka. Európska občianska iniciatíva tiež úspešne dosiahla prah podpisov v osemnástich členských štátoch.

 

Podpisy boli predložené členským štátom na overenie. Slovenské organizácie Humánny pokrok a Sloboda zvierat spolu v petícii vyzbierali 38 622 podpisov, z čoho takmer 34 946 bolo platných.

 

Pre zachovanie kožušinového chovu neexistujú žiadne rozumné dôvody. Na kožušinových farmách sú divoké zvieratá ako norky, líšky a psíky medvedíkovité držané v malých klietkach, pričom nemôžu vykonávať takmer žiadne svoje prirodzené potreby a sú zabíjané výlučne kvôli kožušine.

 

Okrem toho tieto farmy predstavujú významné riziko pre zdravie zvierat aj ľudí, ako sa ukázalo počas pandémie COVID-19, kde šírenie spôsobilo prenos variantov zo zvierat na ľudí. Z environmentálneho hľadiska je používanie toxických chemikálií pri výrobe kožušiny jedným z najviac znečisťujúcich odvetví. Kožušinový priemysel tiež predstavuje vážnu hrozbu pre biodiverzitu, pričom niektoré chované druhy, ktoré utiekli z kožušinových fariem, sa teraz považujú za invazívne cudzie druhy, čo má značne nepriaznivý vplyv na pôvodnú európsku faunu a flóru.

 

img

 

Organizátori ECI sa teraz stretnú s Európskou komisiou a potom sa do konca roka zúčastnia na verejnom vypočutí v Európskom parlamente, po ktorom musí Európska komisia na iniciatívu verejne reagovať. Ide o 10. úspešnú Európsku občiansku iniciatívu (ECI) od spustenia tohto nástroja. Sedem z desiatich Európskych občianskych iniciatív sa venovalo problematike zvierat. Európa bez kožušín predstavuje najúspešnejšiu iniciatívu pre dobré životné podmienky zvierat a celkovo tretiu najúspešnejšiu.

 

„Kampaň za zákaz kožušinového chovu na Slovensku podporilo ešte v roku 2019 viac ako 77 000 ľudí, vďaka čomu sa nám podaril zákaz kožušinového chovu na Slovensku. Dnes sme urobili obrovský krok k tomu, aby sa zakázal aj v celej Európe. Ďakujeme preto každému zo Slovenska, kto podpísal túto petíciu a stal sa tak hlasom miliónov norkov, líšok a činčíl na kožušinových farmách. Teraz je rad na Európskej komisii, ktorá musí vypočuť hlas viac ako 1,5 milióna ľudí,” hovorí Martin Smrek, riaditeľ Humánneho pokroku. 

 

Koordinátorka kampaní Slobody zvierat, Silvia Čaňová dodáva: „Nepamätáme si žiadnu európsku iniciatívu občanov s takou masovou podporou získanou za taký krátky čas. Ďakujeme za každý podpis zo Slovenska! Spolu hovoríme, že kruté kožušinové farmy a výrobky z nich nechceme v Európe 21. storočia. Že Komisia silný hlas európskej verejnosti za zákaz kožušinového priemyslu nie len počuje, ale naozaj počúva, môže ukázať už túto jeseň pri revízii EÚ legislatívy o welfare zvierat.” 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies