Veterán Štěpánek si na exhibícii v Bratislave zaspomína na vylomeniny s Hrbatým

NETKY.SK • 12 Október 2016, 15:20 • 2 min
Veterán Štěpánek si na exhibícii v Bratislave zaspomína na vylomeniny s Hrbatým

BRATISLAVA - Český tenisový veterán Radek Štěpánek si nestanovuje termín konca svojej kariéry, do budúcnosti si vie predstaviť trénerský dohľad nad Nickom Kyrgiosom aj tohto Austrálčana v úlohe svetovej jednotky, na sezónu 2017 sa dohodol na spolupráci vo štvorhre s Kanaďanom Vasekom Pospisilom. Prezradil to na stredajšej tlačovej besede v Bratislave, na ktorej ho prezentovali ako jedného zo šiestich aktérov 9. ročníka exhibičnej megašou Tennis Champions (15. novembra o 18.00 h v Aegon aréne NTC).

slovakia

left justify in out

"Najdôležitejšie je zdravie. Keď mám v poriadku ´hardware´, čiže organizmus, môžem uplatniť ´software´- hlavu... S pribúdajúcim vekom mením model prípravy, vkladám do nej maličkosti, ktoré v konečnom dôsledku dokážu veľmi pomôcť. Oveľa viac času venujem regenerácii a snažím sa trénovať kvalitnejšie namiesto kvantity. V dianí ma drží láska k tenisu. Kým bude ten oheň vo mne horieť, neprestanem hrať. Keď sa raz zobudím a nebude sa mi chcieť na tréning, uvedomím si, že je načase skončiť. Keď som sa v roku 2014 zranil, boli obdobia, v ktorých to s mojím športovým ´zmŕtvychvstaním´ už nevyzeralo príliš dobre. Nevzdal som sa však a úspechy typu návratu do singlového Top 100 sú odmenou, hoci najmä vo dvojhre ešte nie som na pozíciách, ktoré by som si želal," povedal 37-ročný univerzál, kedysi 8. v renkingu dvojhry a 4. v hodnotení štvorhry. Teraz figuruje na 96., resp. 29. mieste a po menších problémoch s chrbtom by sa rád vrátil najneskôr od 31. októbra v Paríži-Bercy, ak nie už počnúc 24. októbrom vo Viedni.

Spoludržiteľ Davisovho pohára 2012 a 2013 Štěpánek je ten istý ročník ako Dominik Hrbatý, s ktorým na Tennis Champions absolvuje supertajbrejk do desiatich bodov: "Dominikovi určite nedoprajem, čo mu vyhovuje. Má rád výmeny od základnej čiary." Na medzinárodnej seniorskej turnajovej úrovni má Čech s 38-ročným Bratislavčanom štatistiku 1:2. So smiechom uviedol: "Na prehry zabúdam, víťazstvá si dobre pamätám. V roku 2004 som Dominika zdolal v semifinále na challengeri v Prostějove cez dva mečbaly. Za tie desaťročia sme veru spoločne zažili neúrekom zábavy. Spomínam si napríklad na to, ako sme robili ´binec´ na mládežníckych majstrovstvách sveta družstiev v Japonsku, keď sme mali 14 rokov. Po dievčatách sme hádzali balóniky naplnené vodou, stvárali sme vylomeniny."

Štěpánek ako kvalifikant mal hrať v osemfinále hlavnej súťaže v minulotýždňovom Tokiu so spomenutým Kyrgiosom, čo by vzhľadom na kontext bol atraktívny duel: "Médiami už prebehlo, že som mu v marci - apríli nezáväzne pomáhal. Dlhšie je bez trénera, oslovil ma, udialo sa to spontánne. Trénovali sme spolu, bavili sme sa o tenise, predostrel som mu moje názory. Trvalo to asi desať dní. Zostalo mu to v hlave, ponúkol mi spoluprácu. Odpovedal som, že kým budem sám hrať, tak si to nedokážem predstaviť. Nedá sa sedieť na dvoch stoličkách. Uvidíme, či jeho záujem pretrvá, keď raz ukončím moju kariéru."

Rodák z Karvinej Štěpánek pri pomknutí prognózovať budúcu jednotku po odchode tzv. Big 4 označil práve Kyrgiosa za jedného z ašpirantov: "Má talent, výšku, pohyb, fantastický servis, naozaj veľmi veľa zbraní. Ďalším adeptom je Saša Zverev. Z trochu starších určite bude chcieť do toho prehovoriť Grigor Dimitrov, v Top 5 už je Kei Nišikori... Ja som bol priamym svedkom azda štyroch tenisových generácií a sám som zvedavý, kto sa zmocní trónu, keď sa vytratia legendy ako Roger, Novak, Rafa, Andy. Urobili pre tenis strašne veľa a bude ťažké udržať tú latku na rovnakej úrovni na dvorci aj mimo neho."

 

Štěpánek si netrúfa odhadnúť, ako dlho ešte bude tenisu vládnuť terajšia elita bieleho športu: "Všetko sa bude odvíjať od zdravia. Veková hranica sa stále posúva nahor vďaka všemožným inováciám predovšetkým v regeneračnom procese a kondičnej príprave. Netrúfal by som si teda vyhlásiť, že Roger Federer už nikdy nič veľké nevyhrá, hoci to bude mať čoraz ťažšie. Odpisovať však najlepšieho hráča všetkých čias by bola veľká drzosť. Niečo obdobné predvádza vo svojej ére Novak Djokovič, šliape mu na päty. Ak oni dvaja, Rafael Nadal či Andy Murray naďalej budú mať vôľu a elán byť najlepší, môžu ešte pobudnúť na vrchole."

Dvojnásobný spoludržiteľ Davisovho pohára Štěpánek (2012, 2013) má s Hrbatým spoločné aj to, že obaja stavajú túto tímovú súťaž na výsadné mieste vo svojej hierarchii: "Je neuveriteľné, aké emócie a energiu dokáže človek pri Davis Cupe zažiť. Je to úplne iné ako na turnajoch, kúzelné. Víťazstvá aj prehry majú v sebe silu toho momentu, keď za vami stojí celá hala a obrazne nesiete desať miliónov zodpovedností. Vždy som odhodlane vyhlasoval, že buď odídeme s tým pohárom, alebo vôbec neodídeme. Spolu so ziskom olympijskej medaily je to najkrajšie, čo som na kurte zažil." Štěpánka kedysi označil za vzor renomovaný portugalský futbalový kouč José Mourinho: "Bolo to pre mňa obrovské prekvapenie a pocta, keď to vyslovil tréner jeho formátu, jeden z najuznávanejších. Som veľký kamarát s brankárom Petrom Čechom, máme výborný vzťah, stýkame sa. Mourinho ma zrejme registruje prostredníctvom toho obdobia v Chelsea."

Štěpánek triumfoval vo štvorhre mužov na Australian Open 2012 a US Open 2013, už má nového stabilného partnera, ten je mladší o 11 rokov: "Dohodli sme sa s ´Vaškom Pospíšilom´. Po dlhšom čase budem mať pri sebe mladú, bojovnú, dravú krv, predchádzajúci spoluhráči boli odo mňa starší, je to príjemná zmena. Absolvujeme spoločnú prípravu v Bradentone na Floride. Pamätám si ho, keď mal nejakých 7-8 rokov. Môj otec ho totiž kedysi trénoval. Vasek hovorí po česky, komunikácia vrátane humoru je jednoduchšia. Je tam veľa symbióz a verím, že toto spojenie môže byť úspešné."

Štěpánek sa v auguste na OH v Riu de Janeiro radoval z bronzu v mixe s Luciou Hradeckou. Uznal, že miešaná štvorhra má svoje špecifiká: "Vždy som mal problém udrieť smerom na ženu. Ide mi to proti prirodzenosti. Na olympiáde som sa však musel rýchlo prebrať, ak sme hodlali uspieť. Vo štvrťfinále Horia Tecau do môjho druhého podania išiel nekompromisne po kolegyni a ja som si uvedomil, že to fakt treba hrať ´bez bázne a hany´, tie zábrany zo mňa spadli. Za najpodstatnejšie však v mixe považujem to, aby moja parťáčka cítila pohodu, vtedy sa dievčatám hrá lepšie."

Pod piatimi kruhmi v Riu de Janeiro chýbali viacerí poprední tenisti, Štěpánek k tomu uviedol: "Sám som v roku 2004 nebol v Aténach a mohol som si vtedy vymyslieť čokoľvek, ale som zástancom hovorenia pravdy, hoci tá niekedy bolí a je nepríjemná. Keď niekto odriekne, nefandím tomu, ale zároveň to neodsudzujem. Mal by však byť úprimný pri uvádzaní dôvodov. Veľa ospravedlneniek teraz znelo, že zika. Osobne však mám pocit, že ten vírus bol iba nahrávkou tenistom, ktorým sa tam nechcelo."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies