Verejným činiteľom sa obmedzí právo na odpoveď

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:14 • 2 min
Verejným činiteľom sa obmedzí právo na odpoveď

Verejným činiteľom sa obmedzí právo na odpoveď

slovakia

left justify in out

Novela tlačového zákona obmedzí pre verejných činiteľov právo na odpoveď. Tento inštitút nebudú môcť využiť v prípade, ak sa uverejnená informácia týka výkonu ich funkcie. "Ako súkromnej osobe mu zostáva právo zachované," čo je podľa ministra kultúry Daniela Krajcera v súlade s Ústavou SR.
      Zo zákona sa vypúšťa aj právo dotknutej osoby na primeranú peňažnú náhradu za neuverejnenie opravy, odpovede alebo dodatočného oznámenia. Podľa platnej legislatívy sa pohybuje od 50.000 do 150.000 korún. Krajcer tvrdí, že išlo o duplicitu. "Je možné dosiahnuť určitú satisfakciu na súde a nie je potrebné, aby sa zavádzal takýto medzistupeň," poznamenal.
      O uverejnenie odpovede možno žiadať vo vzťahu k nepravdivému, neúplnému a pravdu skresľujúcemu skutkovému tvrdeniu, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby, názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby, na základe ktorého možno osobu presne určiť.
      Krajcer poznamenal, že ide o malú novelu, ktorá nerieši internetové médiá. K zmene zákona sa pristúpilo z dôvodu, že od účinnosti predchádzajúcej novely prešli vyše dva roky a v aplikačnej praxi sa ukázali jej nedostatky. Pripravený návrh vo všeobecnosti posilňuje slobodu tlače a médií.
      Návrh putuje na riadne pripomienkové konanie, počas ktorého sa ešte očakáva ďalšia diskusia. Novela by predbežne mohla nadobudnúť účinnosť od júna budúceho roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies