Venezuelský prezident Maduro zbiera 10 miliónov podpisov proti americkým sankciám

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 16:21 • 2 min
Venezuelský prezident Maduro zbiera 10 miliónov podpisov proti americkým sankciám

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro chce zozbierať desať miliónov podpisov proti sankciám uvaleným na Venezuelu zo strany Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Medzinárodnou kampaňou chce dosiahnuť, aby prezident Barack Obama reštriktívne opatrenia stiahol, informujú miestne médiá. Kampaň pod heslom "Obama, Venezuela nie je hrozba" vyzýva americkú vládu, aby rešpektovala právo na sebaurčenie krajiny a právo jej obyvateľov voliť si vlastnú cestu. Podľa Madura má už Venezuela rozsiahlu podporu vlád krajín Latinskej Ameriky a Karibiku. Prezident uviedol, že do kampane bude zapojené každé mesto v krajine a podpisy sa budú zbierať aj elektronicky.

 

Obama vydal minulý pondelok výkonné nariadenie, ktoré označuje Venezuelu za hrozbu pre národnú bezpečnosť a uvaľuje sankcie na siedmich tamojších predstaviteľov. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest vyhlásil, že Američania sú "hlboko znepokojení snahami venezuelskej vlády stupňovať zastrašovanie svojich politických protivníkov" a domnievajú sa, že "problémy Venezuely nie je možné riešiť kriminalizáciou disentu". Terčom sankcií v podobe zablokovania amerických aktív a zákazu vstupu na územie USA sú podľa neho Venezuelčania, ktorých konanie oslabilo demokratické procesy alebo inštitúcie, dopustili sa násilia či porušovania ľudských práv, podieľali sa na upieraní alebo postihovaní slobodného prejavu, alebo sú vládnymi funkcionármi zapojenými do "verejnej korupcie".

 

Nariadenie zároveň zakazuje Američanom obchodovať so sankcionovanými osobami. Biely dom vyzýva Caracas, aby prepustil všetkých politických väzňov vrátane "desiatok študentov", a varuje pred zvaľovaním viny za vlastné problémy na Washington.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies