Venezuela Nemcom nevydá muža podozrivého z ľavicového terorizmu

NETKY.SK • 28 Október 2015, 11:23 • 2 min
Venezuela Nemcom nevydá muža podozrivého z ľavicového terorizmu

CARACAS/BERLÍN - Najvyšší súd vo Venezuele rozhodol o zamietnutí požiadavky Nemecka na vydanie nemeckého občana, ktorý je podozrivý z ľavicového terorizmu a na území tejto juhoamerickej krajiny ho zadržali po takmer 20 rokoch na úteku. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyjadrenie advokátky zadržaného Nemca identifikovaného ako Bernhard Heidbreder.

slovakia

left justify in out

Podľa zistení nemeckej prokuratúry bol Heidbreder prinajmenšom v období od jesene 1994 do apríla 1995 členom teroristickej skupiny operujúcej v Berlíne a Brandenbursku pod názvom Das K.O.M.I.T.E.E. Mal sa pritom podieľať na podpaľačsko-bombovom útoku na vojenský úrad v meste Bad Freienwalde a nevydarenom pláne zničiť bombami stavbu väznice v berlínskej časti Grünau.

 

Heidbreder bol na úteku od 11. apríla 1995, keď jeho skupinu pri chystaní útoku v Berlíne vyrušilo náhodne prechádzajúce policajné auto. Kriminalisti ho nakoniec vypátrali vo venezuelskej Méride, kde ho miestne orgány zadržali v júli 2014. Podľa vyjadrenia Heidbrederovej advokátky Silke Studzinskej venezuelský súd neumožnil jeho vydanie do vlasti s odôvodnením, že v období, keď údajne vytvoril teroristickú organizáciu, venezuelské právo nevymedzovalo takýto trestný čin, zatiaľ čo podozrenia z iných činov, ako je plánovanie bombového útoku, sú dnes už premlčané.

Advokátka potvrdila, že Heidbreder sa teraz pokúsi získať vo Venezuele azyl. Nemecká prokuratúra tak bude musieť jeho prípad uzavrieť, informuje DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies