Velorex je prekonaný! Toto vozidlo má motor, strechu a navyše, zložíte ho na veľkosť kufra

NETKY.SK • 31 December 2017, 13:00 • 2 min
Velorex je prekonaný! Toto vozidlo má motor, strechu a navyše, zložíte ho na veľkosť kufra

BRATISLAVA - Bosniansky vynálezca Elvis Cero má riešenie pre dopravné zápchy aj problémy s parkovaním. Predstavil prototyp skladacieho elektrického vozidla s názvom Go City.

slovakia

left justify in out

Automobilová história pozná miniautá pre jednočlennú posádku, ktoré napriek malým rozmerom dobre plnili svoju úlohu – spoľahlivo a flexibilne dopravovať človeka na neveľké vzdialenosti, napríklad v rámci mesta. Možno si niekto spomenie napríklad na epizódu zo seriálu Top Gear, v ktorej Jeremy Clarkson jazdil s najmenším autom na svete Peel P50 po budove BBC. Podobnú úlohu hral v bývalom Československu plátenný Velorex, hoci ten bol už dvojmiestny.

 

Toto je však niečo ešte o trochu lepšie: malé „auto“, ktoré sa dá aj zložiť a potom uskladniť napríklad niekde v kancelárii alebo v batožinovom priestore bežného automobilu. Čo vlastne Go City dokáže? Podľa jeho 29-ročného konštruktéra uvezie až stokilového človeka s výškou približne do 185 centimetrov rýchlosťou 45 km/h. Dojazd elektromobilu zatiaľ nezverejnil, vozidlo je stále vo vývoji. Ten z väčšej časti financuje firma, v ktorej je Cero zamestnaný ako technik.

 

Autor projektu v médiách pripustil, že v prípade uvedenia skladacieho vozidla do výroby bude jeho predaj smerovať najmä na západné trhy – vzhľadom na celkovú situáciu, potreby a trendy v tamojšej doprave, ako aj na predpokladanú dosť vysokú cenu. Tú vidí predbežne od 2 700 eur vyššie.

 

Vozidlo tohto druhu by mohlo okrem „mestských ľudí“ podľa Elvisa Cera dobre poslúžiť napríklad aj majiteľom karavanov a jácht či diaľkovým vodičom nákladných áut. Mohlo by nájsť uplatnenie tiež pri individuálnych presunoch na veľkých veľtrhoch, letiskách a podobne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies