Veľký japonský výrobca uhlíkových vláken falšoval údaje o kvalite materiálov

NETKY.SK • 28 November 2017, 11:37 • 2 min
Veľký japonský výrobca uhlíkových vláken falšoval údaje o kvalite materiálov

TOKIO - Toray Hybrid Cord, najväčší svetový producent kompozitných materiálov z uhlíkových vlákien priznal podvody pri materiáloch pre výrobu pneumatík, káblov a iných produktov.

slovakia

left justify in out

Japonská firma Toray oznámila 149 prípadov falšovania údajov o kvalite materiálov v dcérskej spoločnosti Toray Hybrid Cord. Tá dodáva komponenty pre viacero koncernov, vrátane amerického výrobcu lietadiel Boeing. Podvody sa týkali materiálov pre 13 zákazníkov, pričom falšovanie údajov trvalo osem rokov, od roku 2008 do 2016.

 

Koncern Toray nezverejnil meno žiadneho z klientov, ale vylúčil, že je medzi nimi Boeing, ktorému dodáva uhlíkové vlákna. Tiež uviedol, že zatiaľ pri žiadnom zo 149 prípadov neboli hlásené problémy s bezpečnosťou. Podľa agentúr boli medzi dotknutými zákazníkmi väčšinou firmy z Japonska a minimálne jedna z Južnej Kórey.

 

Prezident spoločnosti Akihiro Nikkaku na tlačovej konferencii povedal, že sa firma rozhodla zverejniť podvody po tom, ako vyšiel najavo podobný škandál v Kobe Steel. Firma odhalila problém ešte v júli 2016, čo vyvoláva otázky, prečo trvalo tak dlho, kým to zverejnila.

 

Za falšovaním stáli manažéri kontroly kvality, ktorých k tomu čiastočne dohnal tlak na splnenie cieľov v dodávkach. Dvaja z nich boli presunutí na iné pozície.

 

Japonskom tento rok otriasli viaceré škandály spojené s falšovaním údajov o kvalite produktov. Týkajú sa spoločností Kobe Steel, Mitsubishi Motors, Mitsubishi Materials aj automobilky Nissan. Druhý najväčší výrobca áut v krajine začal v októbri zvolávať do servisov na kontrolu 1,2 milióna áut pre falšovanie údajov o kontrole kvality.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies