Lídri piatich krajín vyzývajú Rusko na deeskaláciu napätia na hraniciach s Ukrajinou

NETKY.SK • 7 December 2021, 14:42 • 2 min
Lídri piatich krajín vyzývajú Rusko na deeskaláciu napätia na hraniciach s Ukrajinou

LONDÝN – USA, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko a Taliansko vyzvali Rusko, aby zmiernilo napätie na hraniciach s Ukrajinou. Uviedol to britský premiér Boris Johnson na rokovaní s americkým lídrom Joe Bidenom, úradujúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a talianskym premiérom Mariom Draghim.

slovakia

left justify in out

Predmetom diskusie, ako sa uvádza v posolstve Johnsonovho úradu, bola situácia s Ukrajinou. Lídri piatich krajín „zdôraznili potrebu vytvorenia jednotného frontu tvárou v tvár ruským hrozbám a nepriateľstvu“.

 

img

 

„Lídri vyzvali Rusko, aby uvoľnilo napätie a opätovne potvrdili svoju silnú podporu územnej celistvosti Ukrajiny,“ uviedli v Londýne.

 

V Paríži zasa oznámili, že hlavy štátov sa vyslovili za obnovenie rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom v rámci normandského formátu. „Päť hláv štátov a vlád sa podelilo o analýzu napätia medzi Ruskom a Ukrajinou, vyjadrilo svoje odhodlanie rešpektovať suverenitu Ukrajiny a vyhlásilo svoj záväzok konať v záujme zachovania mieru a bezpečnosti v Európe,“ hovorí komuniké Elyzejského paláca.

 

Britský premiér Johnson tiež povedal, že Londýn bude naďalej využívať všetky ekonomické a diplomatické nástroje, ktoré má k dispozícii, aby zabránil akejkoľvek „ruskej agresii proti Ukrajine“.

 

„Lídri sa dohodli, že sa opäť vyjadria po rozhovore prezidenta Bidena s prezidentom Putinom,“ uvádza sa v správe Downing Street.

 

img

 

Putin a Biden budú v utorok rokovať prostredníctvom videoprenosu, pričom program rokovaní je rozsiahly: vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, akcie NATO a  kľúčová téma – situácia na Ukrajine.

 

Eskalácia napätia

Kyjev a západné krajiny v poslednom čase neustále vyjadrujú obavy z toho, že Rusko sťahuje sily k hraniciam s Ukrajinou. Ako upozorňuje tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov „Moskva presúva vojská na svojom území a podľa vlastného uváženia – to nikoho neohrozuje a nikoho by to nemalo trápiť. Každá krajina, ktorá má na hranici nestabilný región, prijme rovnako potrebné opatrenia pre svoju vlastnú bezpečnosť.“

 

img

 

Samotné USA a ich spojenci v NATO v poslednom čase výrazne zvýšili vojenskú aktivitu v Čiernom mori. Podľa ruského ministerstva obrany sa Spojené štáty snažia o vytvorenie zoskupenia vojsk v blízkosti ruských hraníc a jedným z cieľov Washingtonu je vojenský rozvoj Ukrajiny. „USA skúmajú situáciu prípadného vojenského riešenia konfliktu na Donbase,“ uviedli na ministerstve.     

    

Možno vás zaujme: Bidenova doktrína na Ukrajine je postavená na vyzbrojení Kyjeva, aby vyprovokoval Moskvu, tvrdí vládna agentúra TASS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies