VIDEO Na starostu poľského Gdanska počas charitatívnej akcie zaútočili nožom, bojuje o život

NETKY.SK • 14 Január 2019, 07:15 • 2 min
VIDEO Na starostu poľského Gdanska počas charitatívnej akcie zaútočili nožom, bojuje o život

GDANSK - Starosta poľského mesta Gdansk Pawel Adamowicz utrpel v nedeľu večer vážne zranenia počas vyvrcholenia charitatívnej akcie, keď na pódium vtrhol muž a pred stovkami ľudí ho bodol.

slovakia

left justify in out

Útočníka sa podarilo zadržať priamo na mieste.

 

Predtým, ako 53-ročného Adamowicza previezli do nemocnice, kde ho päť hodín operovali, museli ho zdravotníci na mieste oživovať. "Pacient je nažive, ale je vo veľmi vážnom stave," vyjadril sa doktor Tomasz Stefaniak z Lekárskej univerzity v Gdansku. Adamowicz podľa neho utrpel zranenie srdca a brucha. O tom, či prežije, rozhodnú ďalšie hodiny. Stefaniak vyzval Poliakov, aby sa za starostu modlili a mysleli naňho. Poľské médiá uviedli, že počas operácie prišlo do nemocnice viacero politikov a gdanský arcibiskup Slawoj Leszek Glodž.

 

 

Na videozázname útoku, ktorý bol podľa agentúry AFP zverejnený na portáli YouTube, je vidieť, ako muž po útoku na starostu schytí mikrofón a hovorí, že za predchádzajúcej vlády Občianskej platformy (PO) bol nespravodlivo odsúdený a mučený. "Preto Adamowicz zomrie," povedal útočník.

 

 

 

Práve Občianska platforma, ktorej bol Adamowicz kedysi členom, podporila jeho opätovné zvolenie v komunálnych voľbách v roku 2018.

 

Útok sa odohral okolo 20.00 h v priebehu charitatívnej akcie na podporu zbierky na nákup zdravotníckej techniky pre nemocnice. Hovorca polície v Gdansku uviedol, že zadržaný muž je 27-ročný obyvateľ mesta a priamo k pódiu sa dostal vďaka tomu, že sa vydával za novinára. Podľa poľských médií bol odsúdený na viac ako päť rokov väzenia za štyri ozbrojené útoky na banky v Gdansku.

 

Poľskí politici udalosť v Gdansku odsúdili. "Útok na život a zdravie starostu mesta Gdansk treba rozhodne odsúdiť," uviedol na Twitteri poľský premiér Mateusz Morawiecki. Minister vnútra Joachim Brudziňski označil útok za "nepochopiteľný barbarský čin".

Predseda Európskej rady Donald Tusk, bývalý poľský premiér, ktorý spoluzakladal PO a pochádza z Gdanska, na Twitteri napísal: "Všetci sa modlime za starostu Adamowicza. Pawel, sme s tebou."

 

Adamowicz je starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri bol do tejto funkcie zvolený už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý tam vznikol a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporuje práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám. Minulý rok sa ako jeden z mála poľských starostov zúčastnil pochodu gay pride. Vyjadril tiež solidaritu so židovskou komunitou po vlaňajšom vandalskom útoku na mestskú synagógu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies