Veľká noc

NETKY.SK • 20 Marec 2016, 17:00 • 2 min
Veľká noc

BRATISLAVA - Hostine na Veľkú noc predchádza 40 dňový pôst, ktorý kresťania dodržiavajú niekoľko storočí. Pôst v kresťanskom ponímaní neznamená len zdržanie sa istých druhov stravy, ale vzťahuje sa na celý spôsob života.

slovakia

left justify in out

Pôstiť by sme sa mali od zábav, večierkov, na vidieku od priadok a páračiek, ženy párajú a pradú doma. Pre mužov pôst znamenal nepitie alkoholu a odloženie fajky. Na prelome 19. A 20. Storočia vo veľa rodinách sa vymenili hrnce, jedlo sa drevenou lyžicou a mastilo sa len rastlinnými olejmi, výnimočne maslom.

 

Jedlá na kvetnú nedeľu mali mať magicko-ochrannú silu.  Na obed sa pripravili cestoviny s makom alebo strukoviny.

 

Tradičnými jedlami na zelený štvrtok sú jedlá zo zeleniny, s prevládajúcou zelenou farbou (špenát, šťavel, žihľavový prívarok...). Zelená farba mala ozdraviť telo.

 

Na veľký piatok kresťania dodržiavajú prísny pôst – jesť sa môže iba 3x denne a to len 1x  do sýta. Vyhýbať sa máme mäsu.

 

Počas bielej soboty sa vypekajú koláče pre hostí a šibačov. Na obed sa je kyslá polievka z vývaru z údeného mäsa zahustená vajcom. Na večeru sa jedla buď rovnaká polievka alebo kapustnica s hríbmi, zápražkou, cesnakom a korením.  Po polievka sa jedli bryndzové alebo makové opekance.

 

Na Veľkonočnú nedeľu by sme mali konzumovať požehnané jedlá, celá rodina spolu.

 

V pondelok začíname oblievačku a šibačku. Oblievačom a šibačom dievčatá ponúknu koláče, dajú im maľované vajíčka, poprípade ponúknu niečo iné.

 

K typickým veľkonočným zvykom patrí oblievanie vodou, šibanie korbáčom, maľovanie veľkonočných vajíčok, rozdávanie čokoládových zajačikov ... Oslavy Veľkej noci sa v jednotlivých regiónoch líšia. Každá časť Slovenska má aj svoje typické veľkonočné jedlá, ktoré sa často pripravújú len počas týchto sviatkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies