Veľa vitamínu C potrebuje najmä sietnica a mozog

NETKY.SK • 18 September 2013, 14:24 • 2 min
Veľa vitamínu C potrebuje najmä sietnica a mozog

BRATISLAVA - Riadne fungovanie nervových buniek v oku vyžaduje vitamín C, čo poukazuje na jeho potrebu aj pri zabezpečovaní činnosti iných častí mozgu.

slovakia

left justify in out

V časopise Journal of Neuroscience to konštatoval šesťčlenný americko-argentínsko-čilský tím, ktorý viedli Henrique von Gersdorff z Oregon Health & Science University v Portlande (USA) a Daniel Calvo z Universidad de Buenos Aires (Argentína).

Vitamín C je dôležitý pre celý mozog  

"Zistili sme, že ak majú bunky sietnice správne fungovať, musia sa zvonku i zvnútra 'kúpať' v pomerne vysokých dávkach vitamínu C. Nuž a keďže sietnica je súčasť centrálnej nervovej sústavy, naznačuje to, že vitamín C pravdepodobne hrá dôležitú úlohu v celom mozgu. Jej rozsah sme si dosiaľ neuvedomovali," povedal Henrique von Gersdorff.
Konkrétne v tejto súvislosti ide o tzv. receptory GABA, látky pomáhajúce modulovať rýchlu komunikáciu medzi mozgovými bunkami. V mozgu pôsobia ako "brzdy", tlmiace nadmerne silné vzruchy neurónov.

Nový výskum zreteľne preukázal, že ak sa z buniek sietnice odstráni vitamín C, receptory GABA prestávajú správne fungovať. Vzhľadom na fakt, že vitamín C patrí k hlavným prírodným antioxidantom, jeho účinok tu zrejme spočíva v ochrane receptorov a celých buniek pred predčasným rozpadom.

Jeho úloha ale zostala nejasná

Napriek všeobecnej znalosti, že vitamín C je pre ľudské telo mimoriadne prospešný, jeho úloha v mozgu zostáva nejasná. Zistilo sa však, že keď telo trpí nedostatkom vitamínu C, v mozgu zostáva dlhšie ako v hociktorom inom orgáne či tkanive.
"Mozog je azda posledné miesto, kde by ste chceli stratiť vitamín C," povedal Henrique von Gersdorff. Nový poznatok podľa neho vysvetľuje aj jeden z hlavných príznakov skorbutu, spôsobeného práve nedostatkom vitamínu C – výraznú depresiu.

Novo doložená úloha vitamínu C má dôsledky aj pre ďalšie choroby, zvlášť glaukóm a epilepsiu. Príčinou oboch sú nadmerne silné vzruchy neutrónov, v prvom prípade v sietnici, v druhom inde v mozgu, zjavne vyvolané deficitom brzdiaceho účinku receptorov GABA.

"Strava s vysokým obsahom vitamínu C by azda mohla plniť ochrannú úlohu v prípade ľudí výrazne náchylných na glaukóm," uzavrel Henrique von Gersdorff.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies