Vedci za Neptúnom spozorovali záhadný jav: Naznačuje existenciu tajomnej deviatej planéty!

NETKY.SK • 22 Máj 2018, 10:09 • 2 min
Vedci za Neptúnom spozorovali záhadný jav: Naznačuje existenciu tajomnej deviatej planéty!

Slnečnú sústavu zrejme nepoznáme tak dobre, ako sme si mysleli...

slovakia

left justify in out

Skúmaniu Slnečnej sústavy sa astronómovia venujú už celé storočia. Podľa pôvodných informácií obsahovala deväť planét v poradí Merkur, Venuša, Zem, Mars, Jupiter, Saturn, Urán, Neptún, Pluto. Poslednú z nich v roku 2006 z tohto zoznamu vyradili, nedosahovala totiž dostatočné rozmery na to, aby bola považovaná za plnohodnotnú planétu, preto ju označili za trpaslíčiu planétu. Odborníci však vo svojom bádaní pokračujú a momentálne narazili na veľmi zvláštny fenomén.

 

Za Neptúnom sa nachádza malé teleso nazývané Caju. Vedci si všimli, že jeho obežná dráha má mimoriadne zvláštny sklon, čím sa diametrálne odlišuje od ostatných telies Slnečnej sustavy. Podľa matematickych výpočtov môže takýto úkaz spôsobovať jediná vec, a to mnohonásobne väčší vesmírny útvar, ktorý svojou gravitáciou obeh Caju ovplyvňuje. Podľa všetkého by mohlo ísť o novú, omnoho väčšiu, deviatu planétu Slnečnej sústavy.

 

Astronómovia zatiaľ nedokážu potvrdiť, že ide skutočne o objav novej planéty, nasvedčujú tomu zatiaľ len výpočty. Potrebné bude ďalšie pozorovanie a viditeľné dôkazy existencie tajomnej planéty, ktorá by zrejme bola desaťkrát väčšia ako naša Zem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies