Vedci rozlúštili genetický kód smrtiacej muchy tse-tse

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 06:45 • 2 min
Vedci rozlúštili genetický kód smrtiacej muchy tse-tse

RÍM - Genetický kód muchy tse-tse sa podarilo rozlúštiť vedcom z medzinárodného tímu OSN. Objav prináša nádej na úplné odstránenie jednej z najsmrteľnejších chorôb afrického kontinentu, informoval dnes denník Guardian.

slovakia

left justify in out

Mucha tse-tse je totiž prenášačom jednobunkových parazitov spôsobujúcich trypanosomiázu, spavú chorobu s často smrteľnými následkami, ktorá každý rok postihuje v subsaharskej Afrike tri milióny zvierat, čím sa ohrozuje bezpečnosť potravín.
      

"Dekódovanie DNA muchy tse-tse je veľkým vedeckým prelomom. Dláždi cestu k efektívnejšej kontrole spavej choroby, čo je dobrou správou pre milióny pastierov a chovateľov v subsaharskej Afrike," uviedol Kostas Bourtzis z výskumného tímu.
      

Na objave participovali odborníci z Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Snaha o oddelenie genómu trvala desať rokov a vyžiadala si náklady niekoľkých miliónov dolárov.
      

Spavá choroba u človeka napáda centrálny nervový systém, ovplyvňuje biologický rytmus a spôsobuje zmeny osobnosti. U zvierat dochádza k zníženiu plodnosti, hmotnosti a slabosti, v dôsledku čoho sú neschopné orby a presunov po pastviskách.
      

Mucha tse-tse sa vyskytuje iba v Afrike. Zdravotné problémy, ktoré spôsobuje, sa týkajú miliónov ľudí v 36 krajinách. Proti chorobe dosiaľ neexistuje účinná vakcína, pretože parazity sa dokážu vyhnúť imunitnému systému všetkých cicavcov.
      

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že spavá choroba vstúpila do "poslednej fázy svojej existencie". Podľa štatistík WHO bolo vlani zaznamenaných 5967 prípadov ochorenia, kým v roku 2000 ich bolo až 26.574, uzatvára denník Guardian.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies