Vážny si je vedomý problémov obstarávania pri eurofondoch

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 11:48 • 2 min
Vážny si je vedomý problémov obstarávania pri eurofondoch

BRATISLAVA - Dosluhujúci podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) si je vedomý, že najväčším zdrojom korekcií a nepreplatených výdavkov z Európskej komisie pri eurofondoch na Slovensku sú najmä nedostatky vo verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

Išlo najmä o skracovanie lehôt či diskriminačné podmienky. "Na uvedené chybné postupy vláda SR reagovala okamžitými opatreniami, napríklad Elektronický kontraktačný systém, ale aj koncepčnými, ktoré sa prejavia až v novom období," uviedol Vážny pre agentúru SITA. Vážny vo funkcii končí, Smer-SD na post podpredsedu vlády pre investície nominoval predsedu predošlej Národnej rady SR Petra Pellegriniho. Ten by už mal mať posilnené kompetencie pri riadení, kontrole a využívaní eurofondov.


Európska komisia v nedávnej správe o Slovensku v časti o eurofondoch napríklad konštatovala, že SR čelí dlhodobým problémom v oblasti finančného hospodárenia a kontroly. Implementácia eurofondov v roku 2015 napriek pozastaveniu platieb v roku 2014 a po ich odblokovaní koncom vlaňajška síce výrazne vzrástla, ale podľa komisie stále chýba komplexné posúdenie účinnosti financovaných opatrení z hľadiska cieľov príslušných programov.


So zámerom vyhnúť sa podobným chybám pri eurofondoch v programovom období 2014 - 2020 vláda v spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) podľa vicepremiéra pripravili nový zákon o verejnom obstarávaní. Ten nadobudne účinnosť 18. apríla tohto roka. "Zároveň nový systém riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov pre programové obdobie 2014 - 2020 počíta so zvýšenou kontrolou a dohľadom ÚVO nad procesmi verejného obstarávania. Treba však povedať, že problémy v procese verejného obstarávania sú charakteristické aj pre iné členské štáty EÚ," vyhlásil Vážny.


Predložené žiadosti prijímateľov o platbu v novom období eurofondov dosiahli objem 357 mil. eur a v informačnom systéme sú registrované žiadosti o nenávratný finančný príspevok vo výške 3,561 mld. eur. "Nábeh nového programového obdobia je úspešný," tvrdí Vážny. "Navyše, realizujú sa druhé fázy projektov (rozdelených do dvoch programových období 2007 - 2013 a 2014 - 2020). Môžeme konštatovať, že hodnota fyzického čerpania je o dvesto miliónov eur vyššia," poznamenal.

 

Európska komisia má výhrady aj k pomeru objemu finančných prostriedkov tzv. národných (veľkých) projektov k peniazom na dopytovo-orientované projekty. Tento pomer je podľa komisie príliš vysoký v prospech národných projektov. Tento problém sa týka najmä operačných programov Výskum a inovácie a ľudské zdroje. "Riadiace orgány týchto dvoch operačných programov momentálne vedú rokovania s Európskou komisiou, pričom vysvetľujú dôvody, ktoré viedli k potrebe implementovať v SR takýto objem a rozsah, resp. charakter národných projektov," uviedol Vážny.


Eurofondy v období 2007 - 2013 sa dočerpávali na poslednú chvíľu do konca oprávneného obdobia k 31. decembru 2015 a v súčasnosti sa platby na ukončené projekty ešte doúčtovávajú. "Aby sa situácia neopakovala, kladieme dôraz na rýchle a vysoké kontrahovanie, o čom svedčí aj množstvo vypísaných výziev a vyzvaní so značnými alokáciami. Za kontrahovaním bude plynule nasledovať čerpanie," tvrdí Vážny.

 

Čím skôr sa podľa neho zakontrahujú zdroje Európskej únie, tým skôr sa podarí zrealizovať projekty a čerpať alokované zdroje. "Zásadný rozdiel je v tom, že oproti starému obdobiu vieme, čo chceme v jednotlivých operačných programoch financovať," uzavrel podpredseda vlády pre investície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies