Ak by dnes Gustave Eiffel navštívil Eiffelovku, dostal by srdcový záchvat, tvrdí manažér slávnej stavby

NETKY.SK • 5 Júl 2022, 09:26 • 2 min
Ak by dnes Gustave Eiffel navštívil Eiffelovku, dostal by srdcový záchvat, tvrdí manažér slávnej stavby

PARÍŽ - Eiffelova veža v Paríži je prežratá hrdzou a potrebuje úplnú opravu, namiesto toho jej však bude pred nadchádzajúcimi olympijskými hrami dopriata len kozmetická úprava v podobe premaľovania za 60 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z tajnej správy, do ktorej nahliadol francúzsky časopis Marianne. TASR správu prevzala v utorok od agentúry Reuters.

 

Veža vysoká 324 metrov, ktorú koncom 19. storočia postavil Gustave Eiffel, je jednou z najnavštevovanejších turistických pamiatok na svete a ročne priláka približne šesť miliónov turistov. Napriek tomu však tajná správa zhotovená odborníkmi, ktorú cituje časopis Marianne, naznačuje, že tento monument je v zlom stave a pokrýva ho hrdza.

 

img

 

„Ak by dnes Gustave Eiffel toto miesto navštívil, dostal by srdcový záchvat," uviedol pre časopis Marianne nemenovaný manažér Eiffelovej veže.

 

Agentúra Reuters v tejto súvislosti oslovila i spoločnosť SETE, ktorá Eiffelovu vežu prevádzkuje. Tá však na otázky agentúry bezprostredne nereagovala.

 

Eiffelovu vežu pritom v súčasnosti premaľovávajú v rámci príprav na letné olympijské hry, ktoré bude v roku 2024 Francúzsko hostiť. Ide v poradí už o dvadsiate premaľovanie od jej postavenia.

 

img

 

 

V rámci tejto úpravy v hodnote 60 miliónov eur mali pôvodne očistiť od starej farby a premaľovať asi 30 percent veže. Avšak z dôvodu meškania spôsobeného pandémiou koronavírusu a prítomnosti olova v starých vrstvách farby odhadujú, že touto úpravou nakoniec prejde len päť percent povrchu veže, píše Marianne.

 

Spoločnosť SETE sa totiž zdráha uzavrieť Eiffelovu vežu na dlhšiu dobu pre príjmy, o ktoré by prišla, ak by vežu nenavštevovali turisti, píše Reuters.  

 

Prečítajte si tiež: SKUTOČNÝ PRÍBEH Muž nevynechal za 27 rokov ani deň v práci



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies