Novelu o prísnejších trestoch za týranie zvierat podpísala aj prezidentka Čaputová

NETKY.SK • 15 Október 2020, 14:14 • 2 min
Novelu o prísnejších trestoch za týranie zvierat podpísala aj prezidentka Čaputová

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona, ktorou sa sprísnia tresty za týranie zvierat a zanedbanie starostlivosti o zviera. Informoval o tom hovorca hlavy SR Martin Strižinec.

slovakia

left justify in out

Trestný čin 

Po novom budú za tieto skutky hroziť tresty odňatia slobody až na päť rokov, výška trestu bude závisieť od závažnosti skutku. Zaradené do kategórie trestných činov proti životnému prostrediu. Zavedie sa tiež nová skutková podstata trestného činu organizovania zápasov zvierat.

 

img

 

Čo sa zmení? 

Cieľom novelizácie má byť zmena systematického zaradenia trestných činov týrania zvierat a zanedbania starostlivosti o zviera, a to ich presunom medzi trestné činy proti životnému prostrediu. Dosiahnuť sa tak má stav, keď skrátené vyšetrovanie o týchto trestných činoch budú vždy vykonávať vyšetrovatelia, konkrétne vyšetrovatelia odboru environmentálnej kriminality Policajného zboru.

 

Znenie úpravy vysvetľuje, že pod zvieraťom sa v tejto súvislosti rozumie "pes, mačka, hospodárske zviera podľa osobitného predpisu a chránený živočích podľa osobitného predpisu držaný v zajatí".

 

img

 

Čo bude spadať pod trestný čin - zvieracie zápasy? 

Rozsiahlejšia bude i skutková podstata trestného činu organizovania zápasov zvierat. Protiprávneho konania sa v tomto prípade dopustí ten, kto organizuje zápas medzi zvieratami, na tento účel štve zviera proti zvieraťu, cvičí zviera na inom zvierati, chová, drží, obchoduje, alebo inak nakladá so zvieratami alebo také konanie umožní, alebo kto sa zúčastní na organizovanom zápase zvierat. 

 

Účinnosť nadobudne novela od 1. novembra 2020.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies