Väznený palestínsky novinár končí hladovku, o mesiac ho údajne prepustia

NETKY.SK • 26 Február 2016, 15:07 • 2 min
Väznený palestínsky novinár končí hladovku, o mesiac ho údajne prepustia

HEBRON - Väznený palestínsky novinár Muhammad al-Kik (33) skončí dnes protestnú hladovku, ktorú drží už 94. deň.

slovakia

left justify in out

O necelý mesiac, 21. marca, by ho zároveň mali z izraelského väzenia prepustiť. Uviedla to dnes podľa agentúry AP al-Kikova manželka, pričom dosiahnutie jeho prepustenia označila za "veľké víťazstvo".

 

Muhammada al-Kika, ktorý je spravodajcom saudskoarabskej televízie al-Madžd, zatkli 21. novembra 2015. O štyri dni neskôr vstúpil do protestnej hladovky.

Hladovkou sa rozhodol protestovať proti šesťmesačnému trestu odňatia slobody, ktorý mu udelili v rámci tzv. administratívnej väzby. Toto opatrenie umožňuje v Izraeli zadržiavať osoby podozrivé z terorizmu bez súdu či obžaloby.

 

Izraelská tajná služba Šin Bet na margo prípadu uviedla, že al-Kik bol zapojený do teroristických aktivít militantného hnutia Hamas a administratívna väzba tak bola nutným opatrením.

 

Za prepustenie novinára lobovali ešte začiatkom februára desiatky demonštrantov, ktorí sa zhromaždili pred pobočkou Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) v Gaze. Jeho hladovka bola pritom podľa slov aktivistov oveľa dlhšia než v prípadoch iných väznených Palestínčanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies