Využíva ruská vojnová mašinéria americké súčiastky? USA zakázali obchodovanie čínskym firmám, ktoré Moskve tajne pomáhali

NETKY.SK • 7 Október 2023, 19:32 • 2 min
Využíva ruská vojnová mašinéria americké súčiastky? USA zakázali obchodovanie čínskym firmám, ktoré Moskve tajne pomáhali

Ministerstvo obchodu USA v piatok pridalo 42 čínskych firiem na zoznam vládnej kontroly exportu pre ich podporu moskovskej vojenskej a obrannej priemyselnej základne - podporu, ktorá zahŕňa dodávku integrovaných obvodov pôvodom z USA. Na obchodný zoznam kontroly exportu bolo tiež pridaných ďalších sedem subjektov z Fínska, Nemecka, Indie, Turecka, Spojených arabských emirátov a Spojeného kráľovstva.

slovakia

left justify in out

 

Na zozname je 42 čínskych firiem 

 

Ministerstvo obchodu USA v piatok pridalo 42 čínskych firiem na zoznam vládnej kontroly exportu pre ich podporu moskovskej vojenskej a obrannej priemyselnej základne - podporu, ktorá zahŕňa dodávku integrovaných obvodov pôvodom z USA.

Na obchodný zoznam kontroly exportu bolo tiež pridaných ďalších sedem subjektov z Fínska, Nemecka, Indie, Turecka, Spojených arabských emirátov a Spojeného kráľovstva.

Ministerstvo obchodu uviedlo, že obvody zahŕňajú mikroelektroniku, ktorú Rusko používa na presné navigačné systémy vo voľne riadených strelách a bezpilotných lietadlách, ktoré sú používané proti civilným cieľom na Ukrajine.

 

Poskytovanie technológie Rusku 

 

"Dnešné výhrady na Zoznam subjektov poskytujú jasnú správu: ak poskytujete ruskému obrannému sektoru technológiu pôvodom z USA, zistíme to a podnikneme opatrenia," uviedol asistent štátneho tajomníka pre exportnú výkonnosť Matthew Axelrod v vyhlásení.

Čína označila akciu USA za "ekonomický nátlak a jednostranné šikanovanie".


"Spojené štáty by mali okamžite napraviť svoje nesprávne praktiky a zastaviť svoje neopodstatnené potláčanie čínskych spoločností," uviedlo Ministerstvo obchodu Číny vo vyhlásení.






Od ruského vpádu na Ukrajinu uplynulo 20 mesiacov. V stredu ruský raketový útok na dedinu na severovýchode Ukrajiny usmrtil najmenej 52 ľudí, ide o jeden z najsmrtonosnejších útokov doteraz.

Spoločnosti sú pridávané na Zoznam subjektov USA, keď Washington považuje za hrozbu pre národnú bezpečnosť USA alebo zahraničnú politiku. Dodávatelia potom musia byť obvykle schválení ťažko získateľnými licenciami, než môžu dodávať tovary subjektom uvedeným na tomto zozname.





Preklad textu z reuters.com



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text/foto: reuters.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies